- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Rizikujemo da izgubimo Rusiju“: Patrijarh Kiril upozorava na sve goru situaciju sa migrantima

© Press-služba Patriarha Moskovskogo i vseя Rusi / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2023
Pratite nas
Situacija sa migrantima koji ne znaju ruski jezik i ne poštuju rusku kulturu pogoršala se u poslednjih godinu dana, a ako taj trend zavlada postoji rizik da „izgubimo sebe i Rusiju“, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

„Važna tema je niz problema povezanih sa posledicama dolaska u našu zemlju brojnih migranata iz drugih kultura koji ne ulažu napore i ne žele da ih preduzmu kako bi se integrisali u naše društvo ili da bar nauče da poštuju verske i kulturne običaje naše zemlje. Situacija se pogoršala u poređenju sa prošlom godinom“, rekao je patrijarh na eparhijskom sastanku u Moskvi.

Kako je istakao, sve je više dokaza da se migranti udružuju u kriminalne zajednice, te da zbog toga izbijaju sukobi i problemi.
„Želja da se dobije jeftina radna snaga radi kratkoročne, uglavnom ekonomske koristi ne treba da privlači u našu otadžbinu veliki broj ljudi koji pripadaju drugoj kulturi, koji često ne znaju ruski jezik i koji ne poštuju Rusiju, narode koji u njoj žive. Pozivam predstavnike državnih organa i lidere poslovnih krugova da imaju na umu da ako se opisani trend nastavi, izgubićemo sebe, izgubićemo Rusiju – multinacionalnu državu čije je jezgro ruski pravoslavni narod“, poručio je patrijarh Kiril.
On je dodao da je identitetu ruskog naroda „potrebna zaštita od erozije spolja, bilo zbog migracija ili, kao što je bio slučaj nedavno, zbog nametanja globalističke kulture“.
Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da problem sa radnim migrantima nije jednostavan, ali da ekonomske probleme ne treba rešavati na štetu autohtonog stanovništva. Prema njegovim rečima, neophodno je da svi migranti „poštuju zakone zemlje i tradicije naroda Rusije, a da to prate nadležni organi“.
U našoj emisiji „Prorok“ saznajte da li se narodi osećaju bezbedno:
Migrantsko selo - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
SVET
Potpuno neočekivano: Rusi u blizini Moskve prave selo za odbegle Amerikance
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala