- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedčuk: Oružani sukob u Ukrajini za Putina ─ tragedija, za Zelenskog ─ biznis

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaViktor Medvedčuk
Viktor Medvedčuk - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2023
Pratite nas
Oružani sukob između Rusije i Ukrajine za ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog predstavlja mogućnost da izvuče korist, dok je za ruskog predsednika Vladimira Putina ovaj sukob tragedija, smatra bivši lider ukrajinske partije „Opoziciona platforma – Za život“ (zabranjene u Ukrajini) i predsednik saveta pokreta „Druga Ukrajina“ Viktor Medvedčuk.
Na svom Telegramu „Druga Ukrajina“ Medvedčuk je objavio analitički članak u kojem je uporedio završne konferencije za štampu Putina i Zelenskog za 2023. godinu. Prema rečima političara, Zelenski je zainteresovan za nastavak sukoba, jer mu to omogućava da izgradi političku karijeru.
„Njemu (Zelenskom) nije žao svojih građana, samo nema para za mobilizaciju... Zelenski uništava svoju zemlju i tera je u krvavu klanicu za interese drugih zemalja. Za Putina je rat tragedija, za Zelenskog – biznis“, ističe Medvedčuk.
Prema njegovom mišljenju, Putin se ne spušta do bacanja krivice na ukrajinski narod, kritikujući samo političko rukovodstvo kijevskog režima, naglašeno ukazujući na bliskost Rusa i Ukrajinaca, dok Zelenski na sve moguće načine nastoji da podstakne neprijateljstvo među narodima, istovremeno kršeći prava građana Ukrajine koji govore ruski jezik.
Posle državnog prevrata u Ukrajini, vlasti ove zemlje počele su da se bore ne samo protiv sovjetske istorije, već i protiv svega što je povezano sa Rusijom i ruskim jezikom. Vrhovna Rada je 2019. godine usvojila Zakon o obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog. On podrazumeva da građani treba da koriste ukrajinski jezik u svim oblastima života. Posle početka ruske specijalne operacije, situacija sa kršenjem prava građana koji govore ruski u Ukrajini se pogoršala. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da ukrajinske vlasti dugi niz godina vode politiku agresivne derusifikacije i nasilne asimilacije, a međunarodne organizacije ignorišu diskriminaciju nacionalnih manjina, posebno ruskog naroda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala