- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Spoljne sile žele da iskoriste eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba za svoje interese

© SputnikLavrov na Forumu rusko-arapske saradnje
Lavrov na Forumu rusko-arapske saradnje - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2023
Pratite nas
Moskva je uverena da spoljne sile žele da iskoriste eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba za svoje interese, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je dodao da je Rusija u kontaktu sa zemljama regiona i ulaže napore kako bi se rešavanje sukoba prevelo na diplomatski kolosek.
Šef ruske diplomatije učestvuje na Forumu rusko-arapske saradnje u Marakešu

„Postalo je očigledno da se neke spoljne sile ne ustežu da iskoriste najnoviju eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba za svoje interese, da raspire požar regionalnog rata uz brojne prošle avanture SAD i njihovih saveznika koje su pokrenute na Bliskom istoku u poslednjih 20 godina i čiji je rezultat – potkopana državnost, stotine hiljada žrtava, reke izbeglica“, rekao je Lavrov u uvodnom govoru.

Rusija, u koordinaciji sa svojim partnerima, pre svega arapskim, ulaže napore u cilju dugoročne stabilizacije situacije i prelaska na diplomatsko rešavanje tog pitanja.
„Principijelni stav Rusije se podudara sa stavom arapskih država koje su potvrdile privrženost rešavanju sukoba polazeći od opšteprihvaćene međunarodno-pravne baze sa samita Lige arapskih država i Organizacije islamske saradnje od 11. novembra u Rijadu“, naveo je on.
Prioritetno pitanje za Rusiju jeste prekid krvoprolića u Gazi i rešavanje humanitarnih pitanja.
„Posle terorističkog napada 7. oktobra koji smo kategorički osudili, došlo je do dramatične eskalacije situacije u najvećem žarištu na svetu – u zoni palestinsko-izraelskog sukoba. Ovoga puta, nasilje o kojem svakodnevno svedočimo, je katastrofalnih razmera, bez presedana. Broj poginulih i ranjenih meri se desetinama hiljada a većinom su to civili u Gazi, deca i žene“, rekao je Lavrov.

Lavrov sa egipatskim ministrom spoljnih poslova

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da su Lavrov i njegov egipatski kolega Sameh Šukri na marginama sastanka ministara razmenili mišljenja o katastrofalnoj humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze i apelovali na što skoriji prekid vatre u zoni borbenih dejstava.
Takođe, istaknut je značaj uspostavljanja pregovaračkog procesa u skladu sa normama međunarodnog prava i postojećim rezolucijama Generalne skupštine i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u cilju mirnog rešavanja ovog zastarelog sukoba. Pored toga, ističe se da je od velikog značaja realizacija legitimnog prava pelstinskog naroda na stvaranje suverene države u granicama iz 1967. godine.
Lavrov je takođe zahvalio egipatskom kolegi za pružanje pomoći u omogućavanju bezbednog napuštanja ruskih građana teritorije enklava.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala