- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Koliko bi trebalo EP da proglasi smrt demokratije“: Sijarto o licemerju Zapada u slučaju Trampa

© Sputnik / Lola ĐorđevićMađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto
Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto  - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2023
Pratite nas
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto osudio je danas "ćutanje" svetskih medija i međunarodnih institucija nakon što je Vrhovni sud Kolorada doneo odluku da Donald Tramp treba da bude diskvalifikovan sa predsedničkih izbora u toj američkoj saveznoj državi.
"Hajde da na trenutak razmislimo šta bi bilo ukoliko bi se nešto slično dogodilo u nekoj centralnoevropskoj zemlji koju vodi patriotska vlada", naveo je Sijarto u objavi na društvenim mrežama.
On je upitao "koliko bi minuta trebalo Evropskom parlamentu da proglasi smrt demokratije", prenosi MTI.
"Koliko bi prošlo pre nego što bi Stejt department objavio saopštenje u kojem osuđuje presudu i koliko bi minuta trebalo da prođe da se na svim platformama svetske liberalne medijske mreže proglasi uništenje vladavine prava", upitao je Sijarto.
Umesto toga, kako je naveo, u slučaju Donalda Trampa, "imamo tišinu".
Vrhovni sud Kolorada proglasio je ranije danas bivšeg predsednika Donalda Trampa nepodobnim za Belu kuću i presudio da u toj saveznoj američkoj državi on ne može da bude na glasačkom listiću na izborima naredne godine zbog, kako se navodi, uloge u napadu njegovih pristalica na američki Kongres 6. januara 2021. godine.
Tramp je prvi predsednički kandidat u američkoj istoriji koji je proglašen nepodobnim za položaj predsednika, prema retko korišćenoj odredbi 14. amandmana američkog Ustava, kojom se zabranjuje zvaničnicima koji su učestvovali u "pobuni" da obavljaju javnu funkciju.
Pogledajte i:
Bivši američkim predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2023
SVET
„Neprijatelj hoće da nam uzme slobodu - to im neću dozvoliti“: Tramp nakon odluke suda u Koloradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala