- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Jerevan će jednog dana žaliti“: Oštre kritike iz Rusije zbog napada na radio Sputnjik

© Sputnik / Alexandr KryazhevSputnjik redakcija
Sputnjik redakcija - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2023
Pratite nas
Suspendovanje licence radija Sputnjik Jermenija naišlo je na oštre kritike u Rusiji – stručnjaci i zvaničnici slažu se da je reč o cenzuri i ograničavanju slobode govora u toj zemlji, ali i nastavak neprijateljskih poteza Jerevana prema ruskim strukturama.
Glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ i RT Margarita Simonjan ironično je odreagovala na odluku Jerevana da na mesec dana oduzme licencu radiju Sputnjik Jermenija.

„Mnogo drame ni oko čega – zbog 1200 dolara. Gospodin se ponovo naljutio“, napisala je Simonjan na Telegramu, aludirajući na odluku jermenske komisije da kazni radio novčanom kaznom od 1.200 dolara zbog autorske emisije „Abovjan Tajm“, gde su, opet po mišljenju komisije, izneta mišljenja i izjave koji šire paniku, ne odgovaraju stvarnosti i navodno su zasnovani na neproverenim i nepouzdanim izvorima.

„Ne prekidajte veze s ruskim narodom“

Predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov rekao je za RT da je odluka jermenske strane – kršenje slobode govora.
„Mogu reći da sam pre mesec dana bio u Jermeniji. Održali smo novinarsku konferenciju. Znam raspoloženje ljudi. Znam da mnogi u Jermeniji znaju ruski jezik i za njih je emitovanje ruskih kanala deo informacionog toka, navikli su da dobijaju informacije od njih i da prate ruske medije. Naravno, za njih će to predstavljati kršenje slobode govora i širenja informacija“, rekao je Solovjov.
On je podsetio da jermensko i rusko društvo imaju primere prijateljstva i saradnje.
„Naše kulturne veze su čvrsto ispreplitane, a između nekih i porodične veze. Zato ne bi trebalo na taj način prekidati emitovanje i te veze“, poručio je Solovjov.

„Greška Pašinjana“

Sličnog mišljenja je i zamenik predsednika Državne dume Rusije za međunarodna pitanja Aleksej Čepa koji je konstatovao da Jerevan u poslednje vreme preduzima niz neprijateljskih koraka prema ruskim strukturama.
„Daju zvanične izjave koje nisu istinite, kao na primer o situaciji sa Karabahom. Smatram da je to greška (premijera Jermenije Nikola) Pašinjana i pokušaji da se dodvore nekim strukturama, neprijateljskim prema Rusiji. Mislim da će Jerevan jednog dana žaliti zbog toga“, smatra Čepa.
On ocenjuje da je potez jermenskih vlasti prema radiju Sputnjik cenzura, a to se radi „kako bi do građana dolazilo minimum informacija i kako bi se na taj način izbeglo gomilanje nezadovoljstva u Jermeniji“.
Zamenik direktora Instituta za strateška istraživanja i prognoze Ruskog univerziteta prijateljstva naroda Nikita Danjuk smatra da je ograničavanje rada Sputnjika u Jermeniji „logičan nastavak politike Pašinjana“.
„Stiče se utisak da je jedan od glavnih zadataka lidera Jermenije da potkopa bliske veze koje su postojale između Jermenije i Rusije u oblasti bezbednosti, u kulturno-informacionom prostoru“, pojasnio je on za RT.
Pritom, kako je dodao, ne treba zaboraviti da jermenska ekonomija u velikoj meri zavisi od trgovinskog prometa sa Rusijom i od snabdevanja ruskim energentima.

„Pašinjan ne želi da jermensko društvo dobija alternativno gledište o situaciji i procesima koji se događaju u svetu u kontekstu specijalne vojne operacije, na prostoru ZND. A to sugeriše da će Pašinjan nastaviti sa tom politikom i da je, nažalost, otvoreno antiruski štićenik Zapada“, zaključio je Danjuk.

Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da se sve najvažnije odluke za Jermeniju donose bez oslanjanja na javno mnjenje.
U nastavku pogledajte novu epizodu emisije „Moj pogled na Rusiju“:
Studio agencije i radija Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2023
RUSIJA
U Jermeniji suspendovana licenca radiju Sputnjik na 30 dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala