- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sud u Bugarskoj naložio: Obustaviti demontažu Spomenika Sovjetskoj armiji

© Sputnik / Alekseй VitvickiйSpomenik sovjetskim vojnicima u Sofiji
Spomenik sovjetskim vojnicima u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Pratite nas
Administrativni sud u Sofiji naložio je da se obustavi demontaža Spomenika Sovjetskoj armiji. Odluka je doneta nakon žalbe opozicione stranke „Preporod“ koja je kategorički protiv rušenja spomenika.
Sud je saopštio da ne postoje administrativni akti, kao ni dogovori u kojima se navodi šta će biti sa demontiranim figurama, gde će biti sklonjene, kako treba da se čuvaju, da li će spomenik biti restauriran, koliko će novca biti izdvojeno za demontažu, a koliko za restauraciju i koji će zvaničnici kontrolisati demontažu i restauraciju.
Podsećamo, demontaža Spomenika Sovjetskoj armiji počela je prošle sedmice, a autori inicijative su predstavnici vladajuće koalicije iz stranke „Gerb“, „Nastavljamo sa promenama“ i „Demokratske Bugarske“. Pristalice demontaže iz lokalnih vlasti navodili su da spomenik nije bezbedan zbog pukotina na figurama. Bugarska socijalistička stranka i „Preporod“ odlučno se protive odlukama protivnika i nekoliko puta su blokirali rad parlamenta. Prošle sedmice kod spomenika je održan veliki protest. Socijalista Ivan Takov pozvao je na ostavku lokalnih vlasti, istakavši da su njihove akcije potpuno bezakonje. Stranka „Preporod“ je poručila da je demontiranje spomenika čist fašizam.
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2023
SVET
Bivši bugarski poslanik: Ne smeju se rušiti spomenici ruskim oslobodiocima Evrope od nacizma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala