- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Istorija će sve staviti na svoje mesto, Rusija od svoga neće odustati

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Pratite nas
Rusija se neće mešati u rešavanje teritorijalnih sporova na Zapadu Ukrajine, sama istorija će sve postaviti na svoje mesto, ali Rusija od svoga neće odustati, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
Putin je na proširenoj sednici odbora Ministarstva odbrane rekao da je Zapad još od raspada Sovjetskog Saveza počeo da radi u Rusiji sa petom kolonom, znao je zašto i sa kim.
„Odmah nakon raspada SSSR-a Zapad je najaktivnije počeo da u Rusiji radi sa našom petom kolonom, oko koje smo skakali i milovali po glavi, ubeđivali… Nebitno, tamo su različiti ljudi, nećemo ih sve stavljati pod istu kapu. Ipak, neprijatelj je sve znao zašto to radi i znao je sa kim mora da radi“, rekao je Putin.
On je primetio da je Zapad aktivno radio nad rešavanjem zadatka raspada same Rusije.
Osim toga, Zapad je „aktivno radio sa teroristima, uključujući međunarodne organizacije i separatistima na rešavanju problema raspada same Rusije. Paralelno, ništa manje aktivno, (Zapad) je delovao na postsovjetskom prostoru, oduzimajući novoformirane nezavisne države, bivše republike SSSR-a“, rekao je Putin.
Putin je napomenuo da je to učinjeno polazeći od činjenice da su se mnogi bivši nacisti preselili na američki kontinent, konkretno u Kanadu i SAD, gde je postojala dobra baza. Sa njima su radili, tu su se stvarali čitavi instituti koji su radili samo na ovoj temi, naglasio je predsednik.
„Pripremali su se. I čim je došlo do raspada, krenuli su punom parom. Kod nas su radili unutra, a tamo dvostrukom-trostrukom snagom“, objasnio je Putin.
Prema njegovim rečima, to je učinjeno, jer se uvek smatralo da se Rusija, izgubivši potencijal, nikada neće vratiti na svoje prethodne geopolitičke pozicije i da neće predstavljati pretnju kao konkurent.
Govoreći o radu Zapada na postsovjetskom prostoru, šef države je rekao da su zapadne zemlje odvojeno radile na Ukrajini.
„Na Ukrajini su radili odvojeno, oslanjajući se, naravno, na nacionaliste, zaboravljajući da su ti ekstremni nacionalisti bivši nacisti koji su sarađivali sa Hitlerom. I, bez oklevanja, dozvolili su ukrajinskim nacionalistima da te bivše naciste pretvore u nacionalne heroje, ljude poput Bandere i njemu sličnih. Mi smo decenijama sve činili, sve, da izgradimo normalne odnose sa susednom državom. Uvek smo govorili, i ja to nastavljam da govorim, da je to bratski narod. Ali protivnik se ponašao drugačije. Rusija se u političkom smislu, to naravno svi dobro znaju, usredsredila na jugoistok. Zašto? Zato što su to istorijski ruski regioni, tamo živi faktički ruski narod, ma šta pisalo u pasošu“, naglasio je Putin.
On je podsetio da je Rusija činila sve da izgradi odnose sa Zapadom, ali joj on nije pružio šansu.
„Zapad je svojim naglaskom na ovim aktivnim agresivnim… neonacističkim snagama u Ukrajini, jednostavno nam nije pružio nikakvu šansu“, dodao je Putin.
Prema njegovim rečima, Zapad se takođe suočio sa činjenicom da je nemoguće legalnim sredstvima ostvariti svoje ciljeve „i prevući celu Ukrajinu na svoju stranu“.

SAD plaše Moskvom

SAD su bile veoma zabrinute zbog približavanja Rusije i Evrope, zastrašivale su druge zemlje Moskvom, ali Moskva nije nameravala da ratuje sa Evropom i neće ni sada, rekao je ruski predsednik.
„Bili su veoma uplašeni približavanjem Rusije i Evrope. Oni tamo treba da budu gospodari. Stalno su plašili: evo, zla Rusija vam preti. Ali razgovarao sam sa mnogim liderima i oni kažu: ‘Zašto nas plaše? Znamo da Rusija ne namerava da ratuje sa Evropom’. Tačno, ni sada ne nameravamo“, istakao je Putin.
Sjedinjene Američke Države su postigle svoje ciljeve razdvajanjem Rusije i Evrope, dodao je ruski predsednik.
„Oni (SAD) su namerno uvukli i nas i Evropu u ovaj sukob, ostvarili svoje ciljeve u ovom smislu: rastavili Rusiju i Evropu. Sada prebacuju teret finansijske odgovornosti i plaćanja na Evropu, a slabovoljna i beskičmena generacija današnjih političara tome ne može da se odupre“, ocenio je Putin.

O proširenju NATO-a

NATO ignoriše sopstveno obećanje da se neće širiti na istok, dato 1990-ih, a sada se snage Alijanse razmeštaju na ruskoj državnoj granici, primetio je ruski predsednik. On je objasnio da je razlog za takve postupke Alijanse nespremnost da vidi tako velika zemlja kao što je Rusija.
„Godine 1991. su rekli – ni pedalj na istok. Ni pedalj. Eno ih kod naše ograde, raspoređuju se. Zauzeli su ceo Baltik, celu Istočnu Evropu. Zašto? Bilo je raznih predloga (o pitanjima evropske bezbednosti posle Hladnog rata), sasvim prihvatljivih za sve“, primetio je Putin.
„(Zapadu) nije potrebna zemlja kao što je Rusija; ona je suviše velika. Treba je podeliti, pokoriti, kao što segmentirano potčinjavaju Evropu“, objasnio je ruski lider.

O Minskim sporazumima

Zapadne zemlje su posle državnog prevrata u Ukrajini 2014. radile „nezakonito“ na ovu temu i primorale Rusiju da odgovori, rekao je Putin.
„To je njihov izbor, izbor naroda Evrope, mi se nikada nismo mešali, ne mešamo se i nećemo se mešati. Ali ono što ćemo uraditi je da ćemo braniti svoje interese“, naglasio je predsednik.
Istovremeno je primetio da su Sjedinjene Američke Države u Ukrajini, zapravo, lišile Rusiju šanse da izgrade odnose sa ovom zemljom „na normalan, politički način“.
On je podsetio da su oni pravili haos.
„Godine 2014. su izvršili državni prevrat i nastavili sa tim bezakonjem. Jednostavno su nas naterali da odgovorimo na to bezakonje“, objasnio je šef države.
Prema njegovom mišljenju, da su Minski sporazumi o Donbasu primenjeni, sve bi se tamo postepeno sredilo.

„Nismo imali drugog izbora nego da podržimo Krim, inače bi tamo došlo do masakra. Ali pojavio se problem Donbasa. Znate, pokušali smo da se dogovorimo mirno. Bili smo spremni da postepeno obnavljamo teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući Donbas, pod određenim uslovima, kako se ne bi ugrožavali ljudi koji tamo žive, da se tamo stvore neophodni uslovi i bezbednosne garancije“, rekao je Putin.

Prema rečima ruskog predsednika, „u tome je cela poenta Minskih sporazuma“.
„Iako da su ukrajinske vlasti i gospodari na Zapadu išli na to, na implementaciju ovih sporazuma, sve bi postepeno, iskreno kažem, postepeno bi se sve sredilo. Ali oni to nisu uradili, odmah su pokrenuli faktički rat, upravo 2014. godine“, primetio je on.
On je istakao da je Rusija bila jedini garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.
„Kada je Rusija stvarala Sovjetski Savez, jednostavno je predavala, zajedno sa stanovništvom, ogromne istorijski ruske teritorije, ogroman potencijal i uložila kolosalne resurse na celu ovu teritoriju“, objasnio je Putin.
On je podsetio da je Ukrajina dobila svoje zapadne teritorije posle Drugog svetskog rata, kada joj je ustupljen deo poljskih zemalja.
Ruski predsednik rekao i da će istorija sve postaviti na svoje mesto.
Ruski lider je istakao da mnogi stanovnici Zapadne Ukrajine žele da se njihove teritorije vrate Poljskoj, Rumuniji ili Mađarskoj, a samo Rusija bi mogla da bude garant teritorijalnog integriteta ukrajinske države.

„Ako neće – ne moraju, istorija će sve staviti na svoje mesto, mi se nećemo mešati, ali mi od svoga nećemo odustati. To svi treba da shvate“, zaključio je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da se dogovara sa Evropom, SAD i Kijevom, ali samo na osnovu svojih interesa.
„I u Ukrajini, oni koji su agresivno nastrojeni prema Rusiji, i u Evropi, i u Sjedinjenim Američkim Državama. Ako žele da pregovaraju, neka pregovaraju, ali mi ćemo to raditi samo (polazeći) od naših interesa“, naglasio je on.
Komentarišući mogući ulazak Ukrajine u NATO, Putin je rekao da je to neprihvatljivo za Rusiju u bilo kojoj istorijskoj perspektivi.
Prema Putinovim rečima, Zapad „ima jasan cilj – da uvuče Ukrajinu u NATO“.
„Oni mi stalno govore: čega se sada plašiš, sada ih nećemo primiti. Ja kažem: Sada. A sutra? Sa stanovišta istorijskih perspektiva i strateških interesa ruske države, čak i za 10, čak i za 15 godina to je neprihvatljivo“, ocenio je Putin.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala