- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici koji tragaju za vanzemaljcima poslali su poruku kitovima, jedan je „odgovorio“

© Foto : Pexels/Photo by Elianne Dipp grbavi kit
grbavi kit - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Pratite nas
Šta je zajedničko stručnjacima za kitove i naučnicima koji traže vanzemaljce? Više nego što se može zamisliti.
Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji, Fondacije za kitove Aljaske i Instituta SETI (Potraga za vanzemaljskom inteligencijom) udružili su snage tokom nedavne studije.
Njihova misija je bila da komuniciraju sa kitovima. I bili su uspešni. Tokom neobičnog eksperimenta, tim je vodio 20-minutni „razgovor“ sa ženkom grbavog kita po imenu Tven - na njenom jeziku.
Stručnjaci su plovili brodom duž obale Aljaske i u okean poslali takozvani kontakt poziv, koji podseća na ljudski pozdrav. Kitovi ih koriste da zovu druge jedinke ili ih obaveste o njihovoj lokaciji.

Odgovarala u sličnim intervalima

„To je jedan od najčešćih signala u društvenom vokalnom repertoaru grbavog kita“, rekao je „Biznis insajder“ Fred Šarp iz Fondacije za kitove Aljaske. Ubrzo je Tven doplivala do broda i počela da kruži oko njega.

U narednih 20 minuta, naučnici su poslali isti kontakt poziv 36 puta, u različitim intervalima. Tven je svaki put odgovarala na pozdrav, a njen odgovor se čak približno poklapao sa intervalima - što je posebno zanimljivo. Naime, kada bi naučnici čekali 10 sekundi pre nego što bi pustili sledeći poziv, Tven bi čekala 10 sekundi i tek onda odgovorila.
„Ovo podudaranje intervala ukazuje na to da je Tven bila svesno angažovana u komunikaciji. Verujemo da je ovo prva razmena komunikacije između ljudi i grbavih kitova na njihovom jeziku“, rekla je Brenda Mekauan sa Univerziteta u Kaliforniji.
Stručnjaci su puštali pozive koje su samo dan ranije snimili kod male grupe kitova. U toj grupi je bila i Tven, pa je moguće da je reagovala na sopstveni signal.
„Možda smo svirali njen pozdrav“, rekao je Šarp.
© Foto : Pexels/Photo by Ben Phillips Napredne vanzemaljske vrste mogle bi da pokušaju da stupe u kontakt sa ljudima na sličan način kao što je to učinio grbavi kit
grbavi kit - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Napredne vanzemaljske vrste mogle bi da pokušaju da stupe u kontakt sa ljudima na sličan način kao što je to učinio grbavi kit

Kakve ovo veze ima s potragom za vanzemaljcima?

Lorens Dojl iz SETI-ja veruje da bi napredne vanzemaljske vrste mogle da pokušaju da stupe u kontakt sa nama na sličan način kao što je to učinila Tven. Dojl i njegove kolege iz SETI-ja rade sa stručnjacima za kitove i druge životinje na kreiranju filtera koji će im pomoći u potrazi za vanzemaljskom inteligencijom.
„Ako vanzemaljci postoje, oni nam sigurno šalju signale i pokušavaju da komuniciraju. Mogli bismo da propustimo ove pozive ako ne znamo šta da tražimo. Eksperiment sa kitovima je pokazao da su oni inteligentna i radoznala stvorenja i da žele kontakt“, rekao je Dojl.
„Na ovoj planeti postoje različiti oblici inteligencije. Ako ih proučimo, mogli bismo bolje da razumemo kako izgleda vanzemaljska. Naime, vrlo je verovatno da neće u potpunosti ličiti na našu“, smatra Mekauen.
Istraživanje pod nazivom „Interactive bioacoustic playback as a tool for detecting and exploring nonhuman intelligence: „conversing“ with an Alaskan humpback whale“ objavljeno je u časopisu „PeerJ“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala