Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Izbori potvrdili: Srbija protiv nezavisnog Kosova i sankcija Rusiji, a za suverenističku politiku

© Tanjug / MARKO ROKOVIĆBiračko mesto
Biračko mesto - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Pratite nas
Posle izbora u Srbiji kristalno je jasno da je vladajući blok predvođen SNS dobio apsolutnu podršku ali i apsolutnu odgovornost, a njihov ishod i strancima šalje poruku da i ubuduće moraju računati sa dosadašnjom politikom vlasti u Beogradu – protiv nezavisnog Kosova i sankcija Rusiji a za suverenističku politiku, ocena je sagovornika Sputnjika.
Vlast je, tumači rezultate izbora diplomata Zoran Milivojević, dobila legitimitet i legalitet za kontinuitet politike kakvu je i vodila, a pritom kad je reč o onom što je noseće u Srbiji, nacionalna politika, tu i nije bilo nekih drastičnih razlika među vodećim političkim akterima.

Suverenistička politika glavno merilo

„Razjašnjeno je pitanje koje je lebdelo oko Kosova - nema priznanja, pogotovu posle akta vlade i rezerve koju je premijerka Ana Brnabić uložila na deklaraciju EU. U tom smislu nema suštinskih razllika u stavovima većine stranaka. Došli smo na suverenističku politiku koja je glavno merilo za političko delovanje“, ističe Milivojević u emisiji Svet sa Sputnjikom.
On podseća da je SNS ostvario rezultat sa jasnom nacionalnom politikom i doslednošću u toj politici uz ocenu da se ona neće menjati.
„Izbori su dobijeni na politici koja u osnovi ima neke principe zbog čega Srbija ima podršku i na globalnom planu, i kad je reč o KiM, i u drugim stvarima. Ne treba očekivati bilo kakvu korekciju toga zato što bi to menjalo međunarodni položaj Srbije. Za mene je relevantno što je predsednik rekao u intervjuu Sputnjiku: nema priznanja Kosova i nema sankcija Rusiji. I nema razloga da se to menja.“
Da nema razloga da se ta politika menja slaže se i sociolog profesor Vladimir Vuletić.
„Iako je evropski put Srbije jasno određena politika vladajuće koalicije, to je na dugom štapu. Ako zamislimo da EU iz nekog razloga Srbiji u toku sledeće godine otvori vrata tada bi verovatno morale da se prave određene korekcije u politici između ostalog i kad je reč o sankcijama Rusiji. Ali pošto to nije izvesno nema razloga da Srbija trči pred rudu, da donosi neke odluke i bude prvak u stvarima koje joj idu na štetu a ni na koji način nisu neophodne. I kad smo imali prilike da slušamo o datumu priključenja, tamo neka 2030.godina, to je dug proces i niko ne zna šta će se dešavati u tih sedam godina. Živimo u veoma turbulentnom svetu, zato su to sve stvari o kojima je besmisleno govoriti“, obrazlaže profesor.
Ne očekuje ni promenu politike kad je reč o KiM jer, kako primećuje, ako bi se tako nešto prihvatilo sutra može da nekom može padne na pamet i Vojvodina...

Preraspodela glasova

U osvrtu na rezultate stranaka na izborima na kojima je blok Srbija ne sme da stane predvođen SNS-om ostvario apsolutnu većinu na republičkom i pokrajinskom nivou, a u vođstvu je i na izborima u Beogradu, Vuletić kaže da, ako se posmatra u krupnom planu, odnos vlasti i opozicije je ostao isti, samo je došlo do preraspodele glasova u odnosu na prošlogodišnje izbore.
U prilog toj tezi on navodi podatke o rezultatima opozicionih stranaka:
„Kad saberete ono što su prošle godine imali Dveri i Zavetnici pa uporedite sa onim što je ove godine imala ta koalicija plus rezultate partije „Mi – glas iz naroda“ profesora Nestorovića to je otprilike sličan procenat“, kaže Vuletić.
Za njega je očekivan i lošiji rezultat SPS-a u odnosu na prošlu godinu jer je deo ranijih glasova socijalista otišao SNS-u, ali kako kaže, jeste iznenađenje što opozicioni blok „Srbija protiv nasilja“, iako je ostvario solidan rezultat, nije iz toga izveo nikakav poseban zaključak:
„Sada umesto da se formira kao organizacija koja će ići ka sledećim izborima i da očvrsne, ponovo pozivaju na vaninstitucionalne oblike borbe koji bi mogli pre da dovedu do toga da se ta koalicija rastvori nego da se pretvori u nekakvu strukturu.“

Glasove donosio odnos prema nacionalnim interesima

Zoran Milivojević ocenjuje da način na koji je Srbija protiv nasilja reagovala na rezultate izbora govori da im ne sledi neka svetla budućnost.
„Potvrdilo se ono što je bilo izvesno: dve teme su bile na ovim izborima na dnevnom redu, jedno je Srbija, njena sadašnjost i budućnost, drugo je bio njen lider Aleksandar Vučić i oni (Srbija protiv nasilja) su zakazali na obe te teme, nisu imali odgovor. Sama platforma na kojoj su nastupali je iscrpljena i ne uklapa se u ovo što je bila ključna tema. To pokazuje i rezultat liste Mi – glas iz naroda. Oni su upravo dobili glasove na srpskom pitanju i na odnosu prema državi Srbiji i njenim državnim i nacionalnim interesima. To isto važi za novi DSS. Videlo se u kojoj meri je ta tema bila odlučujuća“, obrazlaže Milivojević.
Srbija protiv nasilja je dotle, prema njegovim rečima, vodila kampanju bez odgovora na suštinska pitanja, najmanje ona koja su bila na dnevnom redu.
„Nisu odgovorili na ono što je za ljude bilo odlučujuće: stav oko KiM, oko budućnosti Srbije, stav oko toga šta imamo danas u Srbiji. Možete da polemišete da li je dovoljno urađeno u ekonomsko-socijalnoj sferi ali ne o tome da li to postoji. Oni su tu zakazali. I druga stvar, vodili su krajnje prljavu kampanju u odnosu na ličnost predsednika koja svakako nije mogla da da neki rezultat kod bilo kog ko je dobronameran i ko kao građin razmišlja o svojoj zemlji i sopstvneoj budućnosti.“

U Beogradu nije pata karta

Pokazalo se da je to iznuđena, veštačka koalicija bez ozbiljnog plana i programa, ističe Milivojević uz konstataciju da pokušaj da se nešto pokuša vaninstitucionalnim sredstvima nema zdravog osnova i da su, kad je reč o Beogradu, brojke neumoljive.
„Lista profesora Nestorovića je tas koji može da odluči. Ako on ne bude spreman, biće novi izbori ali mislim da bi novi izbori biti još katastrofalniji i za opoziciju, posebno posle ovog rezultata u Srbiji, posle ove potvrde legitimiteta aktuelne i buduće politike i potvrde legitimiteta politike koju vodi vladajuća stranka i posebno liderske pozicije samog Vučića.“
U Beogradu nije pata karta, opozicija se samozavarava da ima podršku pola Beograda, a zapravo je nema - na izborima u Beogradu je SNS ostvario blagu prednost ali zato ima znatno veći koalicioni potencijal, ističe Vuletić, uz zaključak da su u formiranju vlasti u gradu otvorene sve mogućnosti a da nije neverovatno ni da se ponove izbori.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala