Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Četiri scenarija u Beogradu, jedan je – ponavljanje izbora

© Sputnik / Lola ĐorđevićGlasačka kutija za izbore u Gradu Beogradu
Glasačka kutija za izbore u Gradu Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Pratite nas
Za rasplet izborne drame u Beogradu postoje četiri scenarija, među kojima je najverovatniji ponavljanje izbora u srpskoj prestonici. Od toga bi najveći politički profit izukla lista dr Branimira Nestorovića, koja je obećala da neće praviti koalicije. Time bi se oni pozicionirali kao principijelan pokret koji drži obećanja data biračima.
Ovako politički analitičar i glavni urednik „Nove srpske političke misli“, Đorđe Vukadinović komentariše postizbornu situaciju u srpskoj prestonici.
Podsećamo, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Gradska izborna komisija Beograda, na osnovu obrađenih 92,54 odsto biračkih mesta, lista Srpske napredne stranke „Beograd ne sme da stane“ osvojila je 49 odborničkih mandata, dok je opoziciona lista „Srbija protiv nasilja“ osvojila 42 mandata. Koalicija NADA osvojila je sedam, a lista dr Branimira Nestorovića „Mi – glas iz naroda“ šest mandata, koliko je osvojila i Socijalistička partija Srbije.
Nakon što rezultati izbora i zvanično budu proglašeni, predsednik starog saziva Skupštine grada obavezan je da zakaže sednicu novog saziva u roku od petnaest dana, s tim da nova Skupština mora da bude konstituisana u roku od dva meseca od dana objavljivanja rezultata izbora.
U roku od mesec dana od dana konstituisanja, skupština je dužna da izabere gradonačelnika. Ukoliko skupština ne može da bude konstituisana, odlukom vlade, ona se raspušta, a predsednik narodne skupštine raspisuje izbore u roku od dva meseca od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju.
U ovom trenutku je naizgled „pata karta“ u srpskoj prestonici: ne samo da niko ne može da vlast formira samostalno, već je pitanje i hoće li biti moguće formiranje koalicije koja bi u sledeće četiri godine upravljala Beogradom.

Ponavljanje izbora – najverovatniji scenario

Slično je, navodi Vukadinović, bilo i na prošlim izborima, kada se činilo da vlast neće biti formirana, da bi na kraju balade bila formirana sa jednim odbornikom više, a posle zvaničnih i nezvaničnih transfera, većina porasla još malo.
„Sada je stvar specifičnija, jer je u Beogradu odlučujući faktor postala lista dr Nestorovića, koji definitivno može da odredi ko će formirati gradsku vlast“, kaže Vukadinović.
Osim najverovatnijeg scenarija, ponavljanja izbora, Vukadinović napominje da je moguće da čitava Nestorovićeva politička grupacija, pokret „Mi – glas iz naroda“ podrži sadašnju vlast i da formira koaliciju sa SNS-om i SPS-om.
Međutim, s obzirom da se radi o, em novoj, em neobičnoj pojavi na političkoj sceni, za Nestorovića i njegove saradnike bilo bi prilično problematično da na prvom koraku potroše politički kapital koji su stekli, jer su i pre i nakon izbora ponavljali da ni vlast ni „prozapadna“ opozicija nisu njihovi politički parnteri.
„Tako da bi njihova direktna i kompletna podrška većini okupljenoj oko SNS-a kao kulu od karata srušila tu retoriku, bez obzira što bi se ta saradnja mogla pravdati nekim ideološkim ili paraideološkim razlozima. Ali mislim da bi to bio preveliki rizik za njih u političkom smislu“, ističe Vukadinović.

Izbori za beogradske opštine su ionako na proleće

Manje verovatan scenario je da neko po dogovoru ili samoinicijativno „odbegne“ iz Nestorovićeve grupacije, a kao najmanje verovatnu mogućnost Vukadinović pominje formiranje koalicije između „Mi – glas iz naroda“ i Srbije protiv nasilja.
U prilog ponavljanju izbora u Beogradu ide i činjenica da većinu srpskih opština i gradova, pa i beogradskih opština, očekuju lokalni izbori na proleće. U tom kontekstu bi bilo logično da budu održani i ponovljeni izbori za Skupštinu grada Beograda. Kako Vukadinović naglašava, čudnim inženjeringom i odlukom vlasti, lokalni izbori u trećini opština i gradova održani su 17. decembra, dok će u dve terećine lokalnih samouprava biti održani iduće godine.
„Čini mi se da, bez obzira što ovo na prvi pogled deluje kao najlošije rešenje, ali ono je najmanje loše, jer bi ono doprinelo smirivanju tenzija. To je možda samo moja nada i iluzija, ali mislim da bi novi izbori doneli više koristi nego štete i pružili bi priliku skoro svim važnijim akterima da sa nekim adutima na te izbore izađu“, objašnjava Vukadinović.

Od ponovljenih izbora najveći profit pokupiće Nestorović

Iako, kako dodaje, mnogo toga zavisi od atmosfere u kojoj će se ponovljeni izbori u prestonici održati, naš sagovornik je mišljenja da će najveće koristi od njih imati „Mi – glas iz naroda“.
„Tako bi potvrdili svoju principijelnost, održali bi reč i stvarno bi pokazali da nisu ni za jedne, ni za druge, da neće da budu privezak ili, kako se to lepše kaže, tas na vagi između dva bloka. Pokazali bi da nisu ekspozitura vlasti, kao što jedan deo javnosti misli, kao što je potpuno jasno da su vrlo distancirani, pa često i neprijateljski nastrojeni prema prozapadnoj opoziciji“, naglašava Vukadinović.
U eventualne ponovljene izbore valst bi ušla osokoljena ubedljivom pobedom na republičkom nivou, ali i brojem glasova koje je dobila u Beogradu, dok bi prozapadna opozicija letela na krilima parola da se izbporila za bolje i pravednije izborne uslove.
„Mada ne verujem da će u izbornim uslovima biti nekih spektakularnih promena. Ali, možda bi neke stvari koje su bole oči, pretpostavljam, mogle da budu otklonjene“, smatra Vukadinović.
Preostali deo opozicije, one „nacionalne“, dobio bi priliku da se, sa naknadnom pameću, prikupe, oporave i udruže ono što je preostalo od svojih snaga i da se nadaju boljem rezultatu od onog koji su postigli 17. decembra, dodaje on.
„Mislim da bi ponovljeni izbori, uz nešto bolju atmosferu i barem tehničko-organizacioni konsenzus svih najvažnijih učesnika, doprineo stišavanju političkih strasti“, zaključuje Vukadinović.
Glasanje na biračkom mestu - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
SRBIJA
Broje se poslednja biračka mesta: Srbija ne sme da stane na 46,67 odsto, Srbija protiv nasilja 23,63
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala