- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski novinar: Zabrana intervjua sa ruskim ambasadorom je totalitarizam

© AP Photo / Alex BrandonBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Pratite nas
Bugarski nacionalni radio sam je sebi postavio cenzuru u slučaju sa ruskim ambasadorom Eleonorom Mitrofanovom, „vlasnik“ radija nije morao ništa da zahteva, izjavio je voditelj Petar Volgin.
Skandal se rasplamsao u subotu, kada je nakon demontaže spomenika Sovjetskoj armiji, Volgin pozvao Mitrofanovu na intervju na BNR, mada razgovor nije emitovan.
On je objasnio da je njegova ekipa planirala da uradi posebne intervjue sa ambasadorima Rusije i Ukrajine Olesjom Ilaščuk, iako su predstavnici ukrajinskog diplomate rekli da tada ne mogu da daju intervju.

„Ali, s obzirom da smo znali da ako kod nas bude samo g-đa Mitrofanova imaćemo strašne probleme i da će nam reći da smo ruska propaganda, uradili smo još nešto: imali smo snimljeni intervju sa gospođom Elenom Poptodorovom (bivši bugarski ambasador u SAD), a svi znaju da je ona veliki pristalica evroatlantizma. Učinili smo to zbog ravnoteže“, rekao je Volgin u intervjuu na jutjub kanalu novinara Martina Karbovskog.

Međutim, razgovor sa Mitrofanovom ipak nije emitovan 16. decembra, jer je dan pre toga predsednik parlamentarne grupe „Pokret za prava i slobode“ Deljan Peevski (koga u bugarskoj politici smatraju pravim premijerom) istupio sa deklaracijom, u kojoj je pozvao na poštovanje etičkog kodeksa medija, kao što to rade evropske novinarske organizacije i nazvao nedopustivim da radio služi kao prenosilac „proputinovske propagande i dezinformacija“.
Nakon toga, prema Volginovim rečima, Programski odbor (direktori svih radio-emisija i tehničkih službi organizacije) zabranili su emitovanje intervjua sa ruskim ambasadorom.
„Cenzura na BNR sada ima ime, to je Programski odbor radija. Šta su oni zapravo pokazali? Da nema slobode, da je to sve, tačka. Ako je do sada na BNR i postojala neka sloboda, više je nema“, istakao je Volgin.
On je dodao da je apsolutno siguran da Deljan Peevski nije kontaktirao radio i da to nije bilo potrebe da uradi, već on jednostavno kaže da mu se nešto ne sviđa.
„Ovde je proradio refleks sluge – sluga je shvatio da je vlasnik nezadovoljan i počeo je da deluje“, istakao je Volgin.
Karbovski je postupke samog BNR nazvao totalitarizmom, koji ne treba da plaćaju bugarski građani.
„Kao građanin, tražim ostavku Programskog odbora BNR. Bez ikakvog razloga nisu emitovali intervju po nalogu sa vrha. To je komunizam, ne, čak bih rekao da je fašizam. To je totalitarizam. Poreski obveznici treba da znaju da se njihovim novcem ne plaća ono što bi trebalo da rade novinari, već ono što se ukloni, a što bi mogli da čuju u programu uživo“, ogorčen je novinar.
Karbovski je poručio da ako je Bugarska u stanju da ratuje protiv Rusije, onda neka proteraju Mitrofanovu, ali ako nije, onda treba normalno razgovarati i imati mogućnost da se čuje njeno mišljenje.
Podsećamo, u centru Sofije počelo je demontiranje spomenika Sovjetskoj armiji, gradske vlasti su izjavili da će biti skinute najoštećenije figure na spomeniku.
Odluka o uklanjanju je doneta u martu ove godine i vlasti su nameravale da ga premeste u Muzej socijalističke umetnosti. Opštinski savet u Sofiji je objavio da je spomenik, navodno, oštećen i da neki delovi mogu da se obruše. Za demontažu spomenika je predviđeno 60 dana.
Bugarska zastava, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
SVET
„Vidite kako je prošla Ukrajina“: U Bugarskoj ogorčeni zbog rušenja spomenika Sovjetskoj armiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala