- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington i Helsinki potpisali sporazum o razmeštanju američkih snaga u Finskoj

© AP Photo / Ahn Young-joonVojna vežba vojski SAD i Južne Koreje
Vojna vežba vojski SAD i Južne Koreje - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
Šef američkog Stejt departmenta Antoni Blinken i finski ministar odbrane Anti Hakanen potpisali su 18. decembra u Vašingtonu Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, prenosi AFP. On će stupiti na snagu prvog dana drugog meseca nakon što strane obaveste jedna drugu da su završile sve neophodne procedure na nacionalnom nivou.
Pregovori o ovom dokumentu traju od avgusta 2022. godine, pripremljen je na osnovu Sporazuma o statusu snaga (SOFA) između članica NATO-a, koji je na snazi od 1951. godine i koji određuje na osnovu čega se mogu stacionirati vojne jedinice članice alijanse na teritoriji drugog učesnika (zemlje međusobno direktno pregovaraju o detaljima).
Finska vlada objavila je tekst sporazuma nekoliko dana pre potpisivanja. Dokument od 37 stranica sadrži 30 članaka i jedan dodatak. U preambuli se, posebno, navodi da će američko vojno prisustvo ojačati i bezbednost i stabilnost same Finske i regiona u celini.
Sporazum detaljno opisuje šta američka vojska može da radi u Finskoj, od premeštanja opreme do uslova života za vojno osoblje i njihove porodice. U tekstu je dogovoren spisak objekata (sadržan je u dodatku) – 15 vojnih baza, aerodroma i luka u kojima će američka vojska imati nesmetan pristup.
U dokumentu se ističe: sve aktivnosti će se sprovoditi „uz puno poštovanje suvereniteta, zakona i međunarodnopravnih obaveza Finske“, uključujući i skladištenje određenih vrsta oružja na njenoj teritoriji.
Ruska avijacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2023
RUSIJA
Rusija formira Lenjingradski vojni okrug, na granici sa Finskom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala