- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ukrajinski glavni komandant o novoj kontraofanzivi Kijeva: To nije šou, nego rat

© AFP 2023 / SERGEI CHUZAVKOVGlavnokomandujući Oružanim snagama Ukrajine Valerij Zalužni
Glavnokomandujući Oružanim snagama Ukrajine Valerij Zalužni - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni odbio je da odgovori na pitanje o tome da li je u 2024. godini moguća nova kontraofanziva ukrajinske vojske, a na pitanje da li je sada na frontu pat-pozicija, odgovorio je negativno.
„To je rat, ne mogu da govorim šta planiram, šta treba da radimo, jer će to, inače, biti šou, a ne rat čija su cena – ljudski životi. O tome se nipošto ne sme govoriti“, rekao je Zalužni agenciji RKB Ukrajina.
Na pitanje novinara da li je na frontu sada pat-pozicija, Zalužni je odgovorio kratko: „Ne“.
Zalužni je pre par meseci u intervjuu za britanski list „Ekonomist“ izjavio da je ukrajinska kontraofanziva zapala u ćorsokak. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je to oštro kritikovao i pozvao generala da se „ne meša u politiku“, nakon čega su se u medijima pojavile spekulacije o sukobu Zelenskog i Zalužnog.
Krajem novembra lider partije „Sluga naroda“ u Vrhovnoj radi Ukrajine David Arahamija je izjavio da niko u Ukrajini nema plan vojnih dejstava za sledeću godinu, a ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov je kasnije rekao da vojni resor, ipak, ima određene planove.
List „Volstrit žurnal“ je početkom decembra, pozivajući se na izjave zapadnih diplomata i vojnih stratega, preneo da Ukrajina najverovatnije neće uspeti da izvede sledeću veliku kontraofanzivu do 2025. godine.
Agencija Blumberg je ranije pisala o tome da je bivši komandant NATO snaga u Evropi, američki admiral u penziji Džejms Stavridis, izjavio da Kijev neće uspeti da organizuje iznenadnu kontraofanzivu sledećeg proleća, a da će u najgorem slučaju morati da povlači vojsku.

Niko iz ukrajinskog generalštaba nije umešan u prisluškivanje

Zalužni je negirao umešanost saradnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine u postavljanju uređaja za prisluškivanje u njegov kabinet, a incident je ocenio kao „rat“ protiv njega.
On je ranije potvrdio da je uređaj za prisluškivanje pronađen u jednom od njegovih kabineta, koji je planirao da koristi za rad u ponedeljak.
„Ne, s ušima odavno ne radimo“, odgovorio je Zalužni na pitanje da li je neko iz samog Generalštaba mogao da postavi prislušni uređaj, prenosi agencija RBK Ukrajina.
On je dodao da će istraga pokazati ko je odgovoaran za prisluškivanje i dodao da uređaji nisu bili pronađeni samo kod njega.
Na pitanje da li su u prostoriji u kojoj je pronađen uređaj za prisluškivanje mogle da se čuju informacije koje predstavljaju državnu tajnu, Zalužni je odgovorio da ta prostorija odavno nije bila korišćena.
„Ta prostorija je i ranije korišćena, ali je pauza bila prilično velika. Zbog toga su se, očigledno, pripremali za moj dolazak“, naveo je Zalužni.
Služba bezbednosti Ukrajine je 17. decembra saopštila da je pronađen uređaj za prisluškivanje u jednoj od prostorija koju je Zalužni mogao koristiti tokom rada i navela da je pokrenut krivični postupak.
Pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
SVET
Mediji: U prisluškivanju Zalužnog pronađen „ukrajinski trag“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala