Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija i Rusija traže slobodu za Mladića: Srbima ugrožen život - da bi živeo Haški tribunal

© AFP 2023 / MICHAEL EVSTAFIEV General Ratko Mladić i Radovan Karadžić za vreme rata u BiH
General Ratko Mladić i Radovan Karadžić za vreme rata u BiH - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
Utvrđene su greške u lečenju mog oca zbog kojih mu je život ugrožen. Bez obzira na dokaze, Haški sud je odbio saslušanje naših i njihovih eksperata, koje bi utvrdilo da li ga adekvatno leče. Zahvalan sam Srbiji, a posebno Rusiji, što je ovo pitanje otvorila u Ujedinjenim nacijama i ogolila pravi razlog zanemarivanja zdravlja mog oca, ali i drugih Srba.
Ovo za Sputnjik kaže Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, reagujući na istupanje naše zemlje i Ruske Federacije u Savetu bezbednosti UN, povodom tretmana Srba, osuđenika Haškog tribunala i dodaje:
„Zdravlje Ratka Mladića ubrzano propada, ali moj otac je samo jedan od primera kako Ujedinjene nacije ne poštuju svoje procedure i rezolucije - kada su u pitanju Srbi“.
Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prošle nedelje predstavnik Ruske Federacije zatražio je da se primenjuju isti aršini prema svima koje je Haški tribunal osudio.
Ukazano je na primer Felisijana Kabuge, kojem se sudilo za zločine u Ruandi, kome je zbog lošeg zdravlja suđenje prekinuto i pušten je. Iz humanitarnih razloga, jer to nalaže rezolucija koju su UN usvojile 1988. godine.
Darko Mladić kaže da je zdravstveno stanje njegovog oca lošije od stanja Kabuge kome je, zbog sličnih simptoma, prekinut proces.
„Ima značajan pad kognitivnih sposobnosti, ozbiljne srčane probleme, probleme koji su vezani za moždane udare. Trebalo bi da bude u nekoj vrsti nege u specijalizovanom staračkom domu ili da mu se potrebna nega pruži u krugu porodice. On jednostavno više ne može da bude u tim uslovima“, kaže Mladić.
© AP Photo / Peter DejongGeneral Ratko Mladić u sudnici u Hagu tokom izricanja presude
General Ratko Mladić u sudnici u Hagu tokom izricanja presude - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
General Ratko Mladić u sudnici u Hagu tokom izricanja presude

Mladićevo zdravlje zanemareno

On dodaje da na doživotnu kaznu osuđeni general Vojske Republike Srpske u zatvoru nije adekvatno lečen ni od korone, čije su posledice dodatno zakomplikovale njegovo zdravstveno stanje.
Nakon što se letos dodatno pogoršalo, porodica i advokatski tim Ratka Mladića u septembru su pacijentu poslali kardiologa i pulmologa. Na sledeći specijalistički pregled čekao je gotovo dva meseca.
„Odugovlačili su sa neurologom koji je otišao da ga pregleda tek u novembru. Svi lekari su ustanovili ozbiljno pogoršanje zdravstvenog stanja, značajne greške u lečenju, koje su mogle da dovedu i do smrtnog ishoda. Uprkos tome što se čuvarska služba zaista trudi da mu pomogne, oni nisu medicinski stručnjaci. S obzirom na probleme koje ima, njemu tamo više ne može da bude pružena adekvatna nega“.
Mladić dodaje da su Srbija i Ruska Federacija po ovom pitanju u Savetu Bezbednosti imale sličan stav. S tim što je predstavnica Rusije u svom izveštaju potpuno ogolila namere Haškog tribunala, odnosno njegovih osnivača.

Rusija ogolila namere Haškog tribunala

Ratko Mladić bio je samo jedan od primera, Rusija je kritikovala rad Tribunala tako što je obznanila da on vrši diskriminaciju Srba u odnosu na ostale koji izdržavaju kazne. Napravili su paralelu između Srba i Albanaca, naveli da je Hašim Tači pušten kući da vidi roditelje, u vreme kada je na svedoke vršen najveći pritisak.
„Njihova pozicija je bila da je Tribunal trebalo da završi rad do 2010, da su od 2004. određeni principi uspostavljeni kako to treba da se završava. Oni do danas, ne samo da nisu završili, već su podneli izveštaj u kome je Rusija detektovala da planiraju da rade i narednih trideset godina. Rusija smatra da je to neprihvatljivo. Za sledeći izveštaj, polovinom naredne godine, oni očekuju precizan izveštaj o tome kada će se zauvek završiti rad tog Tribunala“.
© AFP 2023 / ROBIN UTRECHT Haški tribunal za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije
Haški tribunal za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Haški tribunal za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije
Mladić kaže da je to očigledno razlog zašto pravo na lečenje i pravo na humanitarni otpust nemaju Srbi. U Savetu bezbednosti UN, predstavnica Rusije pomenula je Radovana Karadžića, ali i Milana Martića i generala Dragomira Miloševića, koji kaznu izvršavaju u Estoniji.
„Ti ljudi su praktično u izolaciji, mogu da prime samo ograničen broj posetilaca. Takođe im nije ustanovljena medicinska nega. Rusija se pozvala na relevantne rezolucije UN i istakla da Tribunal ima različite standarde za Srbe i za ostale. I da to nije u skladu sa onim što jedno telo UN treba da poštuje“.
Mladić dodaje da je nakon izlaganja predstavnika Rusije jasna suština - Tribunal pokušava sebi veštački da produži život.
„Zato sada srpskim zatvorenicima onemogućavaju da posle dve trećine kazne budu otpušteni, da bi brinuli o njima, a zapravo, samo da bi imali razlog postojanja. Ruski predstavnik je to jasno rekao“.
Nije u pitanju moj otac, dodaje Darko Mladić - on je samo jedan od primera kako Ujedinjene nacije ne poštuju svoje procedure i rezolucije kada su u pitanju Srbi.

Uskoro novi dokazi

Mladić dodaje da će advokatski tim njegovog oca ponovo tražiti da on bude pušten na lečenje u Srbiju. Ističe da se od toga neće odustati, posebno sada, kada je cela priča ogoljena.
Uskoro šaljemo novi tim lekara. Ponovo ćemo im se obratiti sa novim dokazima. Radimo ono što možemo. Porodica i advokati imaju zahvalnost za poziciju Srbije, a posebno Rusije, koja je iznela sve ovo u javnost na sednici Saveta bezbednosti. I Srbija i Rusija ovaj problem podigli su na najviši mogući nivo , na mestu gde se o tome odlučuje“.
Bivši komandant Vojske Republike Srpske pravosnažno je pred Tribunalom osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDarko Mladić
Darko Mladić - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Darko Mladić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala