- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ako sud odbije žalbu – kraj karijere!

© Sputnik / Alexey Filippov / Uđi u bazu fotografijaSimona Halep
Simona Halep  - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
Simona Halep nije sigurna da li će ponovno igrati tenis ako Sud za sportsku arbitražu (CAS) ne uvaži njenu žalbu na četvorogodišnju suspenziju zbog dopinga.
U septembru je Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) suspendovala 32-godišnju bivšu šampionku Vimbldona i Rolan Garosa na četiri godine zbog dva odvojena kršenja antidoping pravila.
Halep, koja je bila privremeno suspendovana od oktobra 2022. pošto je bila pozitivna na zabranjeni roksadustat na US Openu prošle godine, rekla je da će da se žali najvišem sportskom sudu na odluku ITIA.
U utorak je CAS rekao da će se saslušanje održati od 7. do 9. februara. Na pitanje može li neuspela žalba da znači kraj njene igračke karijere, Halep je rekla:
„Da, jer će četiri godine biti puno, barem za moje godine. Verovatno će to biti kraj moje karijere. Još veća je katastrofa ako se to dogodi zbog nečega što nisam uradila”
Halep je rekla da se nada da će igrati na Olimpijskim igrama u Parizu sledeće godine ako njena žalba bude uvažena.
“Znam da nema velikih šansi, ali sanjam o tome jer je Pariz moj grad iz snova” rekla je rumunska teniserka i dodala.
“Ovde sam osvojila Rolan Garos kad sam bila juniorka, tako da je sve počelo vrlo rano, i biće neverovatno ako se vratim na teren, bez obzira na sve”.
Rumunka se posle suspenzije retko pojavljivala u javnosti, a sada je dala veliki intervju u kojem je govorila i o svom nekadašnjem treneru Patriku Muratogluu.
Halepova je pred prošlogodišnji US open bila pozitivna na zabranjenu supstancu koja stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a potom je u maju optužena i zbog nepravilnosti u biološkom pasošu. Od 7. oktobra prošle godine zvanično je suspendovana.
„Prošlo je više od godinu dana. Svaki dan je veoma bolan, emotivan i težak jer znam da nisam uradila ništa pogrešno i da sam čista“, rekla je Halepova za rumunski Euronews i dodala:
„Celog života sam bila protiv dopinga, bila sam uvek veoma jasna i direktna. Nikada mi ni na kraj pameti palo da bih mogla tako nešto da uradim. Borim sam se sa emocijama, jer je mnogo veliki teret sada na mojim ramenima. Sva ta javna debata oko moje situacije zaista je poremetila moje mentalno zdravlje“.
Novi zaplet u slučaju dogodio se početkom novembra, kada je bivši trener Halepove Patrik Muratoglu priznao da je greška potekla iz njegove akademije. Muratoglu je rekao da se sporna supstanca nalazila u prahu kolagena, a da u akademiji to nisu znali.
„Tačno je da je on izašao u javnost, volela bih da je to uradio malo ranije. Već neko vreme ne sarađujem sa njegovom akademijom. Samo sam, znate… Kada sam se našla u toj situaciji, bilo mi je teško da se izborim jer sam oduvek verovala svojim timovima, i pređašnjim timovima, i svima sa kojima radim. Mislim da uz poverenje imaš veće šanse da daš svoj maksimum. Oduvek sam bila otvorena da učim od drugih ljudi“, rekla je 31-godišnja Halepova i dodala:
„Zato i angažuješ ljude, jer su ti potrebne informacije, potrebno ti je da budeš bolji. Oduvek sam verovala u to, a moje poverenje sada je malo narušeno. Posle ovoga, ne znam da li ću moći da verujem ponovo. Nas dvoje nismo razgovarali skoro, pre nekoliko meseci“.
Saslušanje pred sudom u Lozani održaće se od 7. do 9. februara, a vreme donošenja konačne odluke nije saopšteno.
„Ako ostane ista kazna, to bi bio kraj moje karijere, četiri godine je mnogo, bar za moje godine. Za sportistu koji je 25 godina života svakog dana bio posvećen tenisu, to je katastrofa, ne znam kako bih se izborila sa time. Kažu da sam tu supstancu uzela kako bih poboljšala učinak, ali jasno je da je u pitanju kontaminacija. Tri dana posle pozitivnog urina, imala sam novi test, i urina i krvi, i bili su negativni. Rekli su mi da je prva količina bila veoma mala. Nikada nije bila moja namera da se dopingujem. Moja dva dokaza su kontaminacija i analiza krvi koja je bila negativna“.
Rumunka je osvojila 24 titule u singlu, od toga dve grend slema (Rolan Garos 2018. i Vimbldon 2019) i zaradila je više od 40 miliona dolara od nagrada na turnirima.
„Dobijam poruke podrške sa svih strana, zaista je neverovatno. Dobila sam hiljade poruka od navijača i mnogo mi je važno da nijedna nije negativna. To mi i daje snage da se borim svakodnevno, kako bih očistila svoje ime. I rivalke mi šalju podršku, kao i teniske legende“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala