Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ruska stranka ulazi u Skupštinu Srbije – šta će im biti prvi cilj

© loladjordjevicSkupština
Skupština - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
Preliminarni izborni rezultati pokazali su da je stranka ruske nacionalne manjine u Srbiji osvojila mandat u Narodnoj Skupštini. Predsednik Ruske stranke, Slobodan Nikolić, istakao je da, pored toga što njegova stranka postoji deset godina, mnogi i dalje za nju ne znaju i da je to direktna posledica medijskog zapostavljanja.
Osim ruske nacionalne manjine, stranka Slobodana Nikolića, tvrde, okuplja i proruski orijentisane građane Srbije. Ideologija Ruske stranke, kako govori njen predsednik, nije menjana od osnivanja 2013. godine i neki od osnovnih ciljeva su ekonomski i vojni savez sa Rusijom. Uz to, oni se protive ulasku Srbije u NATO i u Evropsku uniju, zalažu se za prekid nekontrolisanog priliva migranata u Srbiju i veliki su protivnici istopolnih brakova, promocije homoseksualizma i proizvodnje genetski modifikovanih proizvoda.
Zalažemo se za povećanje agrarnog budžeta i subvencije našim poljoprivrednicima, za donošenja zakona o poreklu imovine, regionalizaciju protiv beogradizacije, zaštitu životne sredine i za demografsku obnovu stanovništva. To su neki osnovni ciljevi i uz njih se zalažemo i za zaštitu manjinskih prava Rusa koji ovde žive i imaju državljanstvo, ali i onih koji nemaju. Sve je više onih koji imaju privremeni boravak. Zalažemo se i za intenzivniju saradnju u kulturnom i naučno-istraživačkom smislu, govori za Sputnjik Slobodan Nikolić, predsednik Ruske stranke.
On napominje da i dalje čeka zvaničnu potvrdu rezultata kojima, kako kaže, uopšte nije iznenađen.
Ne, ja nisam iznenađen rezultatima. Mi smo dva puta pokušavali i uvek nas je Republička izborna komisija odbijala. Medijski smo zapostavljeni. Pre neki dan smo otišli u Loznicu gde ljudi nikad nisu ni čuli za Rusku stranku. Imamo samo zagarantovanih pola sata na Radio televiziji Srbije.

Mogućnost saradnje

Nikolić ističe da njegova stranka nema mogućnosti da finansira skupu kampanju, budući da se „na nalazi ni na kakvom izvoru finansiranja“, već je pokreće običan entuzijazam. Oni su ranije imali 15 odbornika u 11 opština, uključujući Novi Sad, Niš, Šabac, Vladičin Han, Vračar...
Kada je reč o saradnji sa srodnim strankama ili listama, Nikolić ne isključuje mogućnost saradnje sa listom Branimira Nestorovića „Mi, glas iz naroda“.

Koliko vidim, on je proruski orijentisan, kao i cela ta garnitura oko njega poput Aleksandra Pavića i advokata Branka Pavlovića... Oni će biti značajan faktor, imaće svoju poslaničku grupu, zaključuje Nikolić za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala