Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Protest SPN u Beogradu: Traže poništavanje beogradskih izbora, incidenti ispred RIK /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićProtest Srbija protiv nasilja u Beogradu
Protest Srbija protiv nasilja u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
U Beogradu je održan protest građana na poziv liste "Srbija protiv nasilja". Učesnici protesta traže poništavanje beogradskih izbora zbog, kako kažu, brojnih nepravilnosti. Lideri koalicije Marinika Tepić i Miroslav Aleksić stupili su u štrajk glađu. Napadnut direktor RZZS Miladin Kovačević.
Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja okupili su se oko 18.00 časova ispred Skupštine grada, odakle su došli ispred prostorija RIK-a, a saobraćaj u Ulici kralja Milana je blokiran.
Oni su se okupili nezadovoljni izbornim rezultatima u Beogradu tvrdeći da izborna volja građana nije ispoštovana, a traže da se izbori ponove i revidiraju birački spiskovi.
Na protestu su i Dragan Đilas i poslanik Srđan Milivojević koji su rekli da imaju dokaze o navodnim nepravilnostima i traže da pregledaju zapisnike RIK-a.
Na protestu je došlo do incidenta kada je jedna grupa mladića pokušala na silu da probije zaštitnu ogradu koja je postavljena ispred prostorija RIK-a u Ulici kralja Milana. U jednom momentu jedna osoba nasrnula je na ulaz u zgradu RIK-a pokušavajući da uđe. Došlo je i do koškanja među okupljenima, ali je incident smiren.
Mediji javljaju da se demonstranti koji podržavaju listu "Srbija protiv nasilja" ponašaju se nasilno, da gađaju novinare jajima i paradajzom, a reporterka RT Balkan je pogođena limenkom piva u glavu.
Pripadnici obezbeđenja izašli su kako bi u zgradu uveli direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića. U trenutku kada je ulazio u zgradu RIK-a nekoliko praznih flaša poletelo je ka vratima, a jedan od učesnika protesta oborio je Miladina Kovačevića.
Kandidat za gradonačelnika Vladimir Obradović rekao je da će poslanici te koalicije, među kojima je i Radomir Lazović, ostati u zgradi RIK-a dok se njihovi zahtevi ne ispune. I troje studenata iz pokreta "Studenti protiv nasilja" moći će da uđu u zgradu male skupštine, u prostorije u kojima su poslanici iz redova koalicije "Srbije protiv nasilja" i moći će da prate proces koji se odvija u RIK-u, odlučeno je večeras.
Oni će moći da tokom noći ostanu u zgradi sa poslanicima koalicije "Srbije protiv nasilja".
Studenti koji će ući u RIK su: Milica Kostin, Pavle Cicvarić i Emilija Milenković.
Kako javljaju mediji, demonstranti su zviždali na Vladimira Obradovića sa liste "Srbija protiv nasilja" kad je izašao iz zgrade RIK-a, a policija policija je privela grupu izgrednika ispred RIK-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala