- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Propao plan Zapada - Rusija na braniku slobode savremenog sveta /video/

© AP Photo / Aleksander KazakovPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
Vladimir Putin uspeo je da napravi sinergiju vojnog i političkog rukovodstva i naroda u funkciji izgradnje ukupnih sposobnosti za efikasan otpor Zapadu. Ta pravilna procena rezultirala je trenutnim stanjem – propale su zapadne antiruske sankcije, Rusija je sačuvana kao država, a pobeđuje ne samo Ukrajinu već i sve one koji su je gurnuli u rat.
Ovako za Sputnjik godišnje obraćanje predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina ocenjuje direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, general-major u penziji Mitar Kovač. On kaže da je Ruska Federacija na braniku slobode savremenog sveta i da nema razloga da odustane od svojih prvobitno zacrtanih ciljeva – da se ne dozvoli prisustvo NATO u Ukrajini kao i da ta zemlja ne može da postane deo Alijanse. To SAD vide i zbog toga se ubrzano radi na njenom članstvu u Evropskoj uniji, a pitanje koje se postavlja jeste u kom stanju je ta unija kada prima državu koja nestaje.

Front ne miruje, ruska vojska napreduje

Rusija je dugo, naglašava naš sagovornik, uočavala različite indikatore Zapada odnosno represivnog delovanja NATO kroz približavanje njenim granicama, kroz natoizaciju Ukrajine još od 2004, a intenzivno od 2014. Svi ti indikatori govorili su da je sukob neizbežan ili da će se Rusija u suprotnom, ako to prepusti, suočiti s komandanjem svoje teritorije.
„Na sreću, odlučnost i odvažnost i predsednika Ruske Federacije, i vojnih i političkih krugova koji su ispoljili jedinstvo, rezultirali su time da su na pravi način i u pravo vreme reagovali. Inače, alternativa je bila NATO operacija za 8. mart 2022. godine koju je Rusija preduhitrila i do sada neutralisala ogroman broj ukrajinskih vojnika. Samo nakon nekoliko meseci sukoba Rusija je novom taktikom upsela da pozicionom odbranom neutrališe veliki broj materijalnih efektiva i da dovede Ukrajinu u stanje da ne može ni da se brani, a kamoli uspešno da ide u kontraofanzivu. Ukrajinski gubici su veliki, kako u sredstvima kopnene vojske, složenih borbenih sredstava tako i avijacije i helikoptera,” konstatuje Kovač.
Pojašnjava da je trenutna dužina borbene linije dve hiljade kolometara, što je približno jednako dvema dužinama bivše Jugoslavije. On veruje da postoji i jedan deo slobodnih snaga koji samo čeka vreme izvođenja ofanzivnih dejstava.
„Sigurno je da front neće da miruje ni za vreme ekstremno niskih temperatura. Mnogi su mislili da će se Ukrajini dati vreme da revitalizuje svoje snage ali se to neće dogoditi. Umesto toga, vidimo da ofanzivna dejstva koja preduzima ruska vojska idu metodički, tačno i dosledno sa što manje gubitaka uporno pomerajući liniju fronta,” naglašava general-major u penziji.

Haos na bojnom polju znači propadanje države

Ruski predsednik je rekao da neće biti drugog kruga mobilizacije što su mnogi ocenili kao dobar signal da bi sukob uskoro mogao i da bude okončan. Kovač kaže da izvori vojnog rukovodstva na Zapadu ali i političara govore ne samo da je prestala ukrajinska kontraofanziva već da ubrzano troše resurse i da NATO očekuje negativne vesti.
“Pitanje je samo dokle će Zapad istrajavati u tome da daje novčanu i materijalnu pomoć. Motiv za njih je trošenje ruskih efektiva i lažna obećanja Ukrajini da će izaći kao pobednik. Međutim, ukrajinski vojni vrh sve više ceni da je to prosto nemoguće i otud i postoje ti unutrašnji sukobi između političkih i vojnih lidera. Kada nastupi haos onda obično u istoriji ratova to znači propadanje države što se sada ispoljava u Ukrajini,” rekao je Kovač.
U narednom periodu, dodao je, te pukotine će postojati sve veće, postojaće i sakrivene operacije političkog ili vojnog rukovodstva uz različite scenarije uticaja spoljnih centara moći da se ide u neke promene koje bi obezbedile pregovore. Nije sada, naglašava naš sagovornik, stalo ni Zapadu da po svaku cenu daje novac koji će se utrošiti bez ikakvog opravdanja kao i oružje i opremu, jer su videli da u dosadašnjem toku rata ruska vojska sa dosta manje sredstava uspeva sve to da neutrališe i uništi.

Vesnici kraja rata sve bliži

Sve će biti više zemalja koje neće baš do krajnosti želeti da učestvuju na svoju štetu u ovoj bezuslovnoj pomoći Ukrajini i to će sve usložavati njenu spoljnu političku dimenziju kako zbog svega što se dešava na Bliskom istoku, tako i zbog izbora u Americi. Iako su vesnici kraja rata sve bliži, Kovač kaže da ne veruje da će to brzo desiti ali da će Rusija istrajati na svojim početno definisanim uslovima i neće dozvoliti da se uspostavi bezuslovno primirje pa da se tek onda ide u pregovore.
Amerika će imati veliku dilemu – da li da privoli Vladimira Zelenskog i njegovo okruženje da prihvati ustupke Rusiji da bi se uopšte ušlo u pregovore, a ako ih prihvati, on će se naći i na ispitu prema sopstvenom narodu i vojsci. „Verujem da će se desiti događaj koji će poremetiti njegov uticaj na državu i pregovore. Može da se desi da pregovore nastavi neka nova ličnost koju postavi Amerika kako bi prihvatio uslove ili će to preuzeti neko od vojnih čelnika”.

Rusija stvara novi svetski poredak

Na spoljnopolitičkom planu, Vladimir Putin se posebno osvrnuo na strateško partnerstvo Ruske Federacije i Kine koje, prema rečima našeg sagovornika, pokazuje svu dobrobit za čovečanstvo u smislu relaksiranja mnogih strateških tačaka u svetu od pritiska Amerike i kolektivnog Zapada. Te dve zemlje pomažu u procesu dekolonizacije mnogih država koje to žele i prelazak u sferu suverenističkih zemalja preko regionalnih inicijativa ŠOS-a i ODKB-a u bezbednosnoj dimenziji, i BRIKS-a u ekonomskoj, privrednoj i finansijskoj sferi.
„Te regionalne organizacije jesu instrumenti za stvaranje novog svetskog poretka, novih centara moći koje su pandan Zapadu i predstavljaju većinsku volju čovečanstva. Oko 80 odsto država sveta idu tim putem, a najbolji primer za to je BRIKS, organizacija u koju žele da uđu mnoge zemlje sveta koje su do juče bile saveznice Zapada,” zaključuje Kovač.
Poseta ruskog predsednika Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2023
RUSIJA
Putin izlazi na predsedničke izbore kao nezavisni kandidat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala