- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva upozorava zemlje NATO: Postoje granice koje se ne smeju preći

© Foto : Wikipedia/U.S. Air Force photo by Senior Airman Dominic Tyler/Public domainAvion F-16 egipatskog ratnog vazduhoplovstva
Avion F-16 egipatskog ratnog vazduhoplovstva - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
Ideje o raspoređivanju aviona F-16, predviđenih za Ukrajinu, u vazduhoplovnim bazama u zemljama NATO su opasne, upozorio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Sada govore o sistemima 'atakams', raketama 'taurus'. Ozbiljno govore o avionima F-16. I tokom tih razgovora se ispostavlja da u Ukrajini ne postoje aerodromi koji bi bili pogodni za servisiranje tih aviona, kako po kvalitetu pista, tako i u pogledu opreme koja je neophodna za opsluživanje lovaca nakon letova. Govore da bi to, verovatno, moglo da se radi na teritoriji zemalja NATO u susedstvu Ukrajine. To su opasne misli“, rekao je Lavrov u intervjuu za „Prvi kanal“.

Istovremeno, dodao je, ako SAD i Velika Britanija „žele da ostanu po strani, trebalo bi da shvate da negde postoje granice koje se ne smeju preći“.
„Povećanje ubojnog naoružanja koje se isporučuje Ukrajini ne prolazi nezapaženo“, napomenuo je Lavrov.
Takođe je kazao da bi zemlje Evrope i SAD koje pozivaju bliskoistočne države da „učine sve kako se rat u Gazi ne bi proširio na susedne teritorije, trebalo da ulože iste napore da se nešto slično ne dogodi u Ukrajini.
Lavrov je podsetio na reči predsednika Rusije Vladimira Putina koji je istakao da su izjave predsednika SAD Džozefa Bajdena o tome da će „Rusija osvojiti Ukrajinu, a da će onda onda krenuti na baltički region, Finsku i dalje“ – besmislice. Kako je istakao, Bajdenu i svima ostalima je dobro poznato da Rusija nema takve planove.
„Nemamo nikakvih teritorijalnih sporova sa zemljama NATO. Generalno, mi više ni s kim nemamo teritorijalne sporove, uključujući Japan. Svi teritorijalni sporovi su zatvoreni, oni to odlično znaju“, poručio je šef ruske diplomatije.
Podsetimo, šef ruske delegacije na pregovorima za pitanja vojne bezbednosti i kontrole naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov izjavio je da ako avioni F-16 budu leteli sa baza u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj u interesu Oružanih snaga Ukrajine Rusija će smatrati da ove zemlje postaju deo konflikta.
Rezidencija predsednika Slovačke u Bratislavi - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2023
SVET
Slovački političar: Letovi ukrajinskih lovaca F-16 iz baza država NATO za Rusiju crvena linija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala