Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kad temu odnosa sa Rusijom staviš u fioku: Dačić među najvećim gubitnicima izbora

© Tanjug / MARKO ROKOVICIvica Dačić na konferenciji za novinare SPS posle izbora 2023.
Ivica Dačić na konferenciji za novinare SPS posle izbora 2023. - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
Ivica Dačić je možda najveći gubitnik ovogodišnjih izbora zato što mu je ruski narativ na kome je na prethodnim izborima došao do čarobnih 11 i nešto odsto podrške, na ovim bio u drugom planu, kaže za Sputnjik politikolog Cvijetin Milivojević.
Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića je sa 11,8 odsto osvojenih glasova na izborima održanim prošle godine, pala na ispod sedam odsto ove godine. Na republičkom ali i na nivou grada Beograda.

Naprednjaci preuzeli „rusku temu“ od socijalista

Na neki način, SNS je uspeo da apsorbuje temu koja se tiče uvođenja sankcija Rusiji i postao prepoznatljivi garant da Rusiji nikad neće biti uvedene sankcije i zato se dobar deo glasača koji glasaju za vlast okrenuo svom prirodnom izboru, a to je najjača stranka vlasti, dodaje Milivojević.

Pala cena SPS-a

Druga grupa razloga se tiče dešavanja unutar vladajuće koalicije i pokušaja SNS da snizi akcije, odnosno cenu SPS-u kao budućem koalicionom partneru, jer bi prošla vlada bez SPS bila nemoguća, ističe Milivojević.
„SPS je dobio jedan značajan broj ministarskih mesta i drugih pozicija po dubini, a u jednom trenutku se čak učinilo da bi mogao da zatraži i poziciju premijera. Dakle, zbog toga je napor SNS u ovoj kampanji bio da na neki način obori akcije SPS taman dovoljno da pređu cenzus jer će i ovaj put biti vrlo poželjan koalicioni partner zato što će faktički SNS odlučiti koliko će dati SPS, jer može se formirati vlast i bez njih. Govorim o Republici, a kad je reč o Beogradu, tu je SPS, opet iz ugla SNS, nezaobilazan partner, jer bez njihovih odbornika nemoguće je izabrati gradonačelnika koji bi bio iz Srpske napredne stranke.“

Dačić: Politički virtuoz samoodržanja

Milivojević podseća da je Ivica Dačić sačuvao stranku kad je praktično bila u pepelu posle odlaska Slobodana Miloševića u zatvor i kad su mnogi pobegli iz SPS.
Dačić je podigao SPS i ta stranka je u kontinuitetu prisutna u vlasti, a jedno krilo SPS, koje je predvodio Branislav Ivković, podržavalo je čak i vladu Zorana Đinđića iz 2001. godine, „naravno uz dogovor sa Dačićem“.
„Potom su bili manjinska podrška vladi Vojislava Koštunice. Dakle, njihov prekid je zapravo jednogodišnji prekid kad je postojala vlada koalicije DS-DSS. A već od 2008. SPS je faktički u punom kapacitetu u vladi. Ali tu ima jedna stvar koja je vrlo zanimljiva na današnjoj političkoj sceni. Najmanje dva puta je SPS na čelu sa Dačićem izigrao izbornu volju građana. Na izborima 2008. godine aklamativno su građani koji glasaju za SPS, glasali zapravo za koaliciju sa Koštunicom, tadašnjim premijerom, i sa radikalima koje su u Šešeljevom odsustvu vodili Vučić i Tomislav Nikolić. A onda se Ivica Dačić odlučio za koaliciju sa DS i bili su naredne četiri godine u vlasti. Dakle, da se pitalo biračko telo, on bi bio u ovoj drugoj koaliciji“.
Dačić je 2012. napravio novi zaokret kad je lično pozvao birače da glasaju za Borisa Tadića, ali nakon što je Tadić izgubio predsedničke izbore, on je sa SPS i kompletnom koalicijom prešao na stranu SNS i formirao koaliciju koja traje do danas, podseća Milivojević.
„A to jeste jedna vrsta političke virtuoznosti, odnosno nagona za samoodržanjem koji je primeren Dačiću jer on spada u takvu vrsta političara“, smatra Milivojević.

Ko je Dačićev naslednik?

Kad je reč o Dačićevoj izjavi da je vreme da SPS pronađe novog predsednika, Milivojević je ubeđen da on još tvrdi pazar, odnosno, da nije doneo odluku da se povuče već je ponudio ostavku kao lični čin i sada čeka koliko će se bitnih ljudi u stranci javiti da mu kažu da je ne podnosi.
Tek druga faza bi potencijalno mogla da bude eventualna ostavka Dačića, ističe Milivojević i dodaje da u redu za njegovog naslednika čekaju svi oni koji su bili njegovi najbliži saradnici.
„Verovatno da najviše apetita imaju oni koji u poslednjoj kampanji koja je vođena, nisu provučeni kroz 'toplog zeca'. Primetili ste da je ova kampanja koja je vođena od strane SNS mimoišla najmanje dvojicu lidera SPS. Jedan je Ružić, a drugi je Antić. Dakle, petoricu su skoro dva meseca provlačili kroz 'toplog zeca' u tabloidima, govorim o Dačiću, Bajatoviću, Zagrađaninu, Novici Tončevu itd. koji su bili glavni operativci u SPS, dok su ova dvojica zaobilaženi. Možda deo tih snaga sa strane koje utiču na rasplet u SPS računa, možda ne na ovu dvojicu ali na nekoga iz tog spektra ljudi, kao budućeg lidera. Međutim, mislim da je SPS jako specifična stranka u kojoj je jako bitan glas naroda, a još važniji je glas iz unutrašnjosti“.
A snaga SPS, kako su pokazali dosadašnji izbori, bila je na jugu i u centralnoj Srbiji, što pokazuje i činjenica da je jedina opština u kojoj je SPS sam bio na vlasti bila Surdulica, čiji je predsednik bio Novica Tončev, čovek koji je simbol čitavog juga Srbije, zaključio je Milivojević.
Branimir Nestorović - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
SRBIJA
Nestorović za Sputnjik: U Beogradu ćemo gledati interes Srbije – Đilasovi stvaraju atmosferu Majdana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala