- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski parlament glasao za ukidanje akciza na tranzit ruskog gasa

© Sputnik / StringerVentil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
Narodna skupština Bugarske izglasala je ukidanje povećanih akciza na tranzit ruskog gasa, javila je Bugarska nacionalna televizija.
Poslanici su odlučili da ukinu „kaznene akcize“ nakon što je Mađarska postavila ultimatum Bugarskoj i zapretila da će staviti veto na pristupanje Šengenu.
Kako je izjavio bivši premijer i lider stranke Nastavljamo sa promenama, Kiril Petkov, zemlja će se vratiti na plan za uvođenje akciza nakon što zajedno sa Evropskom komisijom razvije „sveobuhvatan mehanizam“.
Bugarska je 13. oktobra uvela akcizu od 20 leva (10 evra) za svaki megavat-čas tranzita ruskog gasa. Nova naknada za tranzis iznosi oko petinu trenutne TTF osnovne cene gasa (50 evra po megavat-satu). Obično tranzitne naknade ne prelaze nekoliko procenata stvarne vrednosti gasa. List „Fajnenšel tajms“ je bugarske tarife opisao kao „kaznene“ koje se obično nameću da bi se obuzdale aktivnosti protivnika. Mađarska i Srbija su u zajedničkoj deklaraciji navele da postupci Bugarske ugrožavaju njihovo snabdevanje energijom.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
REGION
Mediji: Bugarska odlaže dodatno oporezivanje tranzita ruskog gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala