- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija nema interesa da ratuje sa NATO-om

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i NATO-a
Zastave Rusije i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2023
Pratite nas
Rusija nema nikakvog interesa da ratuje sa zemljama NATO-a, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Cela NATO organizacija ne može da ne shvata da Rusija nema nikakvog razloga, nikakvog interesa – ni geopolitičkog, ni ekonomskog, ni političkog, ni vojnog – da ratuje sa zemljama NATO-a“, rekao je predsednik u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.
Putin je primetio da Moskva i zemlje NATO-a nemaju nikakvih međusobnih teritorijalnih pretenzija niti Rusija želi da kvari odnose sa zemljama Alijanse.
Prema njegovom mišljenju, to „ne može da ne shvata predsednik bilo koje velike zemlje, a posebno zemlje NATO-a“, a još više mora da shvata predsednik Sjedinjenih Američkih Država, „jedini gospodar NATO-a“, jer je to „njihovo zadnje dvorište — cela NATO organizacija“.
„Zainteresovani smo za razvoj odnosa“, dodao je ruski lider.
Kao primer za to, naveo je odnose Rusije i Finske. Putin je objasnio da su svi sporovi između ove dve zemlje odavno rešeni, kao i da nije bilo problema u odnosima dveju zemalja, ali da će se oni pojaviti ulaskom Finske u NATO.
„Nije bilo problema. Sada će ih biti, jer ćemo sada tamo formirati Lenjingradski vojni okrug i tamo ćemo koncentrisati određene vojne jedinice“, naglasio je Putin, govoreći o posledicama ulaska Finske u NATO.
On je rekao da Rusija nema problema sa zemljama NATO-a i da su one te koje veštački stvaraju probleme.
„Sa kim imamo problema? Pa ni sa kim. Oni veštački prave probleme, jer ne žele da imaju takvog konkurenta u Rusiji. I to je sve“, objasnio je Putin.
Putin je naglasio i da će zapadne zemlje morati da nađu zajednički jezik sa Rusijom, jer će morati da je uzimaju u obzir.

O napadu Rusije na NATO

Putin je primetio i da izjave američkog lidera Džozefa Bajdena da bi Moskva navodno mogla da napadne NATO predstavljaju besmislicu.

„Ovo je potpuna glupost. Mislim da i predsednik Bajden to shvata, to je samo fraza da bi opravdao svoju pogrešnu politiku u ruskom pravcu“, rekao je ruski lider.

On je dodao da je uveren da je takav stav Vašingtona pogrešan, jer je malo verovatno da su Sjedinjene Američke Države, uzimajući u obzir izglede globalnog razvoja, „toliko zainteresovane kako su mislile pre 20 godina i kako javno deklarišu, za nanošenje strateškog poraza Rusiji“.
„Ne mislim da je to od nacionalnog interesa samih Sjedinjenih Američkih Država“, ocenio je ruski predsednik.
Predsednik SAD Džozef Bajden je ranije u specijalnom obraćanju posvećenom Ukrajini izjavio da nakon što Rusija pobedi u specijalnoj operaciji u Ukrajini ─ namerava da napadne članice NATO-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala