- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelsko bombardovanje pojasa Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Netanijahu: Kopnena operacija se nastavlja do uništenja Hamasa; U toku novi pregovori o taocima?

Pratite nas
Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao u 71. dan. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio da je tragična smrt trojice talaca, koje su greškom ubili pripadnici IDF u petak, slomila srce nacije i poručio da će se kopnena operacija nastaviti dok Hamas ne bude uništen. Izraelski ratni kabinet najavio razmatranje novih pregovora za oslobađanje talaca
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:35 16.12.2023
Saradnik francuskog Ministarstva inostranih poslova poginuo je prilikom vazdušnog napada izraelskih snaga na Pojas Gaze.
22:29 16.12.2023
Netanijahu nagovestio da su u toku novi pregovori o povratku talaca
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nagovestio je danas da su u toku novi pregovori o povratku talaca koje drži Hamas, nakon što se šef Mosada David Barnea sastao s premijerom Katara, zemlje koja posreduje u izraelsko-palestinskom sukobu.
On je rekao da je izraelska ofanziva u Gazi pomogla da se u novembru postigne delimičan sporazum o oslobađanju talaca.
„Uputstva koje dajem pregovaračkom timu zasnovana su na ovom pritisku, bez kojeg nemamo ništa“, kazao je on, preneo je Tanjug.
21:44 16.12.2023
Netanijahu: Rat se nastavlja do uništenja Hamasa
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je tragična smrt trojice talaca, koje su greškom ubili pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u petak, slomila srce nacije i poručio da će se kopnena operacija IDF nastaviti sve dok Hamas ne bude uništen.
„Borimo se za svoj opstanak i moramo nastaviti do pobede, uprkos međunarodnom pritisku i gubicima koje Izrael trpi“, istakao je Netanijahu na konferenciji za novinare.
On je rekao da žali zbog tragične smrti trojice talaca - Jotama Haima (28), Samera Talalke (22) i Alona Šamriza (26), koje su greškom ubili vojnici IDF-a u petak ujutro, prenosi Tajms of Izrael.
„Dodirnuli su spas, a onda se dogodila katastrofa. Pitao sam se, a nesumnjivo su se i svi Izraelci pitali: 'Što bi bilo da…' i 'Da je samo nešto bilo drugačije'…. Bili smo tako blizu da ih zagrlimo. Ali ne možemo da vratimo sat unazad“, rekao je Netanijahu, napominjući da svi ratnici znaju da je tanka linija između pobede i katastrofe, preneo je Tanjug.
„Naučićemo lekcije“, poručio je on, napominjući da će Izrael nastaviti „vojne i diplomatske napore“ da vrati sve taoce.
21:27 16.12.2023
19:37 16.12.2023
Huti uz posredovanje Omana vode pregovore o svojim operacijama u Crvenom moru
Jemenski pobunjenici Huti počeli su pregovore sa međunarodnim stranama uz posredstvo Omana o svojim operacijama u Crvenom i Arapskom moru, saopštio je portparol Huta Mohamed Abdel-Salam.
Huti će nastaviti da gađaju izraelske brodove ili brodove koji plove ka Izraelu dok se agresija i opsada Gaze ne okončaju, rekao je Abdel-Salam, prenosi Rojters.
Ranije danas, Holandija je objavila da njeni teretni brodovi, za sada, neće ploviti Crvenim morem zbog rizika od napada Huta, preneo je Tanjug.
19:32 16.12.2023
IDF i Šin Bet: Zarobljeno 90 terorističkih operativaca u bolnici na severu Gaze
Izraelske odbrambene snage (IDF) i bezbednosna agencija Šin Bet saopštile su danas da su tokom poslednjih nekoliko dana izraelske snage zarobile oko 90 terorističkih operativaca u bolnici Kamal Advan na severu Gaze i zaplenile brojno oružje.
U zajedničkom saopštenju se navodi da su neki od zarobljenih u bolnici, koja je navodno služila kao baza Hamasa, učestvovali u masakru 7. oktobra na jugu Izraela, preneo je Tajms of Izrael.
Pripadnici 460. oklopne brigade i komandosa mornaričke jedinice Šajet 13 izvršili su raciju u bolnici, locirajući oružje, uključujući jurišne puške, RPG, eksplozivne naprave i vojnu opremu koja pripada Hamasovim operativcima, saopštile su IDF, preneo je Tanjug.
Kako se dodaje, agenti Šin Beta i islednici Jedinice 504 Vojnoobaveštajne uprave ispitivali zaposlene u bolnici, koji su priznali da je oružje bilo sakriveno u inkubatorima u porodilištu.
19:31 16.12.2023
18:44 16.12.2023
U prvom obraćanju nakon što su vojnici IDF-a ubili tri izraelska taoca u pojasu Gaze, načelnik Generalštaba general-potpukovnik Herci Halevi rekao je da on snosi odgovornost i da će biti učinjeno „sve da se takvi slučajevi ne ponove u nastavku borbi”.
„Tri taoca koja su preživela sedamdeset paklenih dana, krenula su ka vojnicima IDF i poginula su od vatre naših snaga. Ne postoji ništa što IDF vojnici i njihovi komandanti u Pojasu Gaze žele više od spasavanja živih talaca“, kaže on.
„Nismo uspeli u ovom slučaju. Osećamo duboku tugu porodica zbog smrti talaca“, rekao je Halevi.
17:59 16.12.2023
Porodice izraelskih talaca pozvale su vladu u Tel Avivu da pokrene novi sporazum za oslobađanje njihovih najmilijih nakon što su trojicu talaca greškom ubili vojnici u Gazi.
16:48 16.12.2023
15:05 16.12.2023
Očekuje se da će se izraelski ratni kabinet sastati kasnije večeras kako bi razgovarali o obnovljenim naporima da se postigne dogovor o oslobađanju talaca, javljaju izraelski mediji.
Šef Mosada David Barnea sinoć se sastao sa katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem u pokušaju da započne pregovore, prenosi Tajms of Izrael.
14:26 16.12.2023
Mediji: Izrael i Katar će pokušati da obnove pregovore o oslobađanju talaca
Izraelski i katarski zvaničnici susrešće se danas u Norveškoj kako bi pokušali da obnove razgovore o oslobađanju talaca u Gazi, a da zauzvrat dođe do prekida vatre i oslobađanja palestinskih zatvorenika iz Izraela, objavio je danas njujorški Vol Strit džornal.
Katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman al Tani susrešće se u Oslu sa Davidom Barneom, direktorom izraelske obaveštajne službe Mosad, preneo je Rojters.
Barnea bi trebalo da se susretne i sa egipatskim zvaničnicima.
Tokom sedmodnevnog primirja krajem novembra, Hamas je oslobodio više od 100 žena, dece i stranaca, a zauzvrat je pušteno 240 žena i tinejdžera iz palestinskih zatvora.
14:02 16.12.2023
Ubijeni izraelski taoci nosili belu zastavu
Tri izraelska taoca koje su izraelske odbrambene snage (IDF) greškom ubile u Gazi, nosila su belu zastavu, pokazala je preliminarna istraga incidenta, rekao je vojni zvaničnik.
On je dodao da se incident dogodio u oblasti gde borci Hamasa "deluju u civilnoj odeći u sklopu taktike zavaravanja", preneo je Rojters.
Zvaničnik je rekao da je na taoce pucano u skladu sa izraelskim pravilima o pravilima borbe.
Nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu nakon što je izraelska vojska priznala da je greškom ubila tri taoca u Pojasu Gaze.
Netanijahu je smrt tri taoca ocenio kao "nepodnošljivu tragediju" i dodao da "ceo Izrael tuguje zbog gubitka".
13:36 16.12.2023
13:06 16.12.2023
Od početka sukoba Izraela i Hamasa nastradalo 66 novinara, većinom Palestinaca
Međunarodna federacija novinara (IFJ), Komitet za zaštitu novinara (CPJ) i Al Džazira objavili su zajedničku listu imena 66 nastradalih novinara u sukobu Izraela i Hamasa, od kojih su 59 Palestinci.
Među poginulima se nalaze i tri libanska i četiri izraelska novinara, prenosi Al Džazira.
12:49 16.12.2023
12:33 16.12.2023
UN: Na Zapadnoj obali od početka godine ubijeno 477 Palestinaca
Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) saopštila je da je ova godina najsmrtonosnija za Palestince na Zapadnoj obali od 2005, kada je ta agencija UN počela da vodi evidenciju.
Ukupno 477 Palestinaca ubijeno je na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu od 1. januara, a više od polovine tog broja nastradalo je od početka rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze 7. oktobra, saopštava OCHA.
U saopštenju se naglašava da se dve trećine ubistava dogodilo tokom "hapšenja i pretresa" i drugih operacija koje su izvele izraelske snage.
Od 278 Palestinaca na Zapadnoj Obali i Istočnom Jerusalimu od 7. oktobra, među kojima je 70-oro dece, 268 je ubijeno od strane izraelske vojske, osam od strane izraelskih doseljenika, dok za dvoje nije utvrđeno, prenosi Si-En-En.
Primećen je porast nasilja izraelskih doseljenika prema Palestincima na Zapadnoj obali, gde je od početka sukoba Izraela i Hamasa broj mesečnih incidenata porastao na 35, u poređenju s prosekom od 21 u periodu između 1. januara i 6. oktobra ove godine.
12:25 16.12.2023
Izraelska vojska vrši pretrese škola u Gazi
Pripadnici izraelske 401. oklopne brigade i mornaričke jedinice Šajetet 13 izveli su racije u dve škole u naselju Rimal, u Gazi, gde su se, kako tvrde Izraelske odbrambene snage (IDF), krili operativci Hamasa.
Prema saopštenju IDF, izraelske trupe su ubile nekoliko boraca Hamasa u toj oblasti, dok su se operativci koji su se nalazili u školama navodno predali izraelskoj vojsci.
Trupe brigade Kirijati izvršile su pretrese nekoliko stanova u južnom gradu Kan Junis u Gazi gde je pronađeno oružje i tuneli koje su navodno koristili borci Hamasa, saopštile su izraelske snage, prenosi Tajms of Izrael.
U saopštenju se dodaje da je 551. brigada izraelske vojske identifikovala sumnjivo kretanje na krovu zgrade u oblasti Džabalija, odakle je prethodno bila otvorena vatra na izraelske trupe, nakon čega je izvršen vazdušni napad na tu zgradu.
11:55 16.12.2023
Istraga o ubistvu dvojice Palestinaca na Zapadnoj obali
Izraelske vlasti su saopštile da otvaraju vojnopolicijsku istragu o ubistvu dvojice Palestinaca na Zapadnoj obali, nakon što je drupa za zaštitu ljudskih prava B’Tselem optužila izraelsku vojsku (IDF) za "nezakonita pogubljenja", prenosi Gardijan.
Grupa B’Tselem je objavila video-zapis na kojima se vidi kako izraelski vojnici ubijaju dvojicu nenaoružanih muškaraca tokom racije u izbegličkom kampu Fara, na severu Zapadne obale.
11:12 16.12.2023
Treći dan prekida komunikacija u Gazi
Nastavak prekida komunikacije, koji je odsekao internet i telefonske veze, pogoršao je situaciju u Pojasu Gaze, i ometa isporuke pomoći i operacije spasavanja.
Prekid se dogodio u četvrtak, i UN su saopštile da je zbog otežane komunikacije nivo gladi u Gazi značajno porastao poslednjih dana, prenosi Tajms of Izrael.
"Prekid internet komunikacije i dalje traje, a prema našoj evidenciji ovo je najduži takav incident", rekao je Alp Toker, direktor grupe za pristup internetu NetBlocks.org.
Odeljenje za humanitarna pitanja Ujedinjenih nacija saopštilo je da je komunikacija s Gazom "ozbiljno ometena" zbog oštećenja telekomunikacionih linija na jugu te enklave.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala