- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sud: Odluka o pritvoru šestorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske u zakonskom roku

© AP Photo / Kemal SofticPolicija BiH
Policija BiH - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2023
Pratite nas
U Sudu BiH danas je održano ročište o predlogu o određivanju pritvora šestorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske koji su uhapšeni u Zvorniku pod optužbom za zločin u Orahovcu kod Srebrenice 13. i 14. jula 1995. godine.
S. M. koji je uhapšen po komandnoj odgovornosti, pritvor je određen juče, dok je današnje ročište održano za ostalu šestoricu. O predlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora i mera zabrane sud će se izjasniti u zakonskom roku, saopštio je postupajući sudija Zoran Božić.
Tužilac je ostao pri navodima iz predloga za određivanje pritvora s obzirom na to da je istraga u završnoj fazi, i da, kako tvrdi, postoji opasnost od bekstva osumnjičenih, zbog čega, Tužilaštvo smatra, da imaju interes da kontaktiraju sa osumnjičenima i sa saučesnicima, prenosi Srna.
Međutim, odbrana odbacuje navode Tužilaštva BiH, ističući da nema formalnog osnova za prihvatanje predloga o podređivanju pritvora. Odbrana ističe da je zahtev tužilaštva proizvoljan, paušalan i da ne sadrži relevantne činjenice, zbog čega, tvrde, nema osnova da njihovim klijentima pritvor bude određen.
Dodatno, navode o potencijalnom bekstvu uhapšenih, odbrana je odbacila ističući da se događaj za koji su okrivljeni dogodio pre 20 godina, te da su njihovi klijenti imali mogućnost da već napuste teritoriju BiH.
Pripadnici SIPA uhapsili su juče ova lica kojima je na teret stavljen navodni genocid povezan sa krivičnim delima individualna, komandna odgovornost i pomaganje, definisana Krivičnim zakonom BiH, preneo je Tanjug.
Iz gradske Boračke organizacije Zvornika u petak su reagovali na ovo hapšenje ističući da je reč o nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske koji su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu "samo branili srpsku nejač".
Tim povodom za danas su planirali sednicu Predsedništva ove organizacije na kojoj bi trebalo da odluče šta će dalje biti preduzeto.
Srna saznaje da je među uhapšenima i bivši predsednik Boračke organizacije grada Zvornika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala