- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sumnjivo i politizovano: Zaharova o početku pregovora o članstvu Ukrajine u EU

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2023
Pratite nas
Odluka zemalja Evropske unije o pregovorima o članstvu Ukrajine i Moldavije u EU je sumnjiva i politizovana, jer su zemlje u suprotnosti sa kriterijumima Evropske unije, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući zaključke samita EU.
„Apsurdno je kada se manipulacijama, u odsustvu određenih šefova država i vlada za stolom, donose s pravne tačke gledišta sumnjive i očigledno politizovane odluke o početku preliminarnih pregovora sa Ukrainom i Moldavijom, koje ne samo da su nerelevantne države, već koje su direktno u suprotnosti sa elementarnim kriterijumima EU“, rekla je Zaharova.
Dodala je da je apsurdna odluka zemalja EU o usaglašavanju novog paketa sankcija protiv Rusije, koji će, kako je rekla, kao i svi prethodni, naneti veću štetu Evropskoj uniji.
Ranije su lideri zemalja EU doneli su odluku da pokrenu pregovore o članstvu Ukrajine i Moldavije, a status zemlje kandidata su dodelili Gruziji. Izvor iz Brisela je saopštio da je mađarski lider „privremeno napustio salu gde je održavano glasanje“.
Orban je kasnije rekao da Mađarska nije promenila svoj stav i da neće deliti „tu lošu odluku“ sa drugim zemljama. Kako je istakao, sada Budimpešta ništa ne gubi, a u budućnosti može još 75 puta stopirati prijem Ukrajine u EU.
Pritom, Mađarska je blokirala paket makrofinansijske pomoći Kijevu u vrednosti od 50 milijardi dolara za period 2024-2027. godine.
Ukrajina - EU - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2023
SVET
Članstvo Ukrajine donelo bi rat u EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala