- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Novi pritisak na Srpsku: Srbe u BiH opet hapse zbog Srebrenice

© AP Photo / Amel EmricBosanski policajci obezbeđuju prostor gdje je naoružani muškarac ubio vojnike, u sarajevskom naselju Rajlovac, BiH, 19. novembra, 2015
Bosanski policajci obezbeđuju prostor gdje je naoružani muškarac ubio vojnike, u sarajevskom naselju Rajlovac, BiH, 19. novembra, 2015 - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2023
Pratite nas
Hapšenje sedmorice Srba u Zvorniku zbog zločina u Srebrenici novi je pritisak na Republiku Srpsku ali i pokušaj uspostavljanja reciprociteta jer su nedavno optužena za ratni zločin nad Hrvatima trojica Bošnjaka, ističu sagovornici Sputnjika, uz ocenu da se pomenuti slučajevi naslanjaju na ranije izrečene presude u Haškom tribunalu.
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u petak na području Zvornika sedam osoba, osumnjičenih da su počinili, kako je navedeno, krivično delo genocid, u vezi sa streljanjem i ubistvima na lokalitetu Orahovac.

Srbi ponovo na udaru

Prema saopštenju SIPA, sedam osoba je uhapšeno zbog sumnje da su počinile krivična dela po individualnoj i komandnoj odgovornosti, kao i da su "pomagali u genocidu" a dovode se u vezu sa streljanjem i ubistvom oko 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac, a nakon pada Zaštićene zone Srebrenica.
Advokat Goran Babić kaže da su informacije oko ovih hapšenja za sada veoma šture da bi moglo nešto više da se kaže.
„Trebalo bi se znati više iz optužnice jer ovo što je saopšteno je obično deo koji se izvadi iz iste jer se čini interesantnim, znači, uglavnom oko kvalifikacije dela. A pitanje je i koliko je ta interpretacija korektna u vezi sa celim slučajem u okviru naredbe za njegovo sprovođenje. To su uvek opširni dokumenti, a ja pretpostavljam da je verovatno u pitanju udruženi zločinački poduhvat (UZP),“ komentariše Babić.
Iz ove državne agencije navedeno je da je reč o nekadašnjim zapovednicima i pripadnicima Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, kao i da je ranije u presudama utvrđeno da su pre ubistava u Orahovcu zarobljeni Bošnjaci držani u sali škole „Grbavci“ u ovom mestu.

Slučaj koji će vezati za druge optužbe

„Teško je ovako nasumice i na bazi poluinformacija da dam neki ozbiljniji osvrt. Moja je pretpostavka da oni njih sada neće izdvojiti kao zaseban slučaj, već će verovatno vezati sa ranijim osudama,“ smatra naš sagovornik.
On podseća da je lokalitet na kome je izvršeno hapšenje ranije uz ostale lokalitete pominjan u Haškom tribunalu na suđenjima koja su povezivana sa navodnim genocidom u Srebrenici i presudama u vezi sa tim pa je za očekivati da se ovaj slučaj nadovezuje na te ranije presude.
Banjalučki politikolog Anđelko Kozomara kaže da mu se ne čini da se ovo hapšenje desilo iznenada jer su pre toga optužena za ratni zločin nad Hrvatima trojica Bošnjaka, pa ovo vidi kao neku vrstu reciprociteta.
„Moglo se očekivati da će odmah kao odgovor na ta hapšenja da se dogodi neko hapšenje za ratne zločine nad Bošnjacima od strane Srba. Teško je u BiH komentarisati pravosuđe uopšte dok ne dođe do samog suđenja i dok se tu ne pokažu dokazi sa čime to Tužilaštvo zapravo raspolaže i da li su ovi ljudi počini ratne zločine,“ kaže Kozomara.

Dvostruki aršini BIH pravosuđa

Naš sagovornik kaže da se u u ovakvim slučajevima uglavnom dešava da Bošnjaci po pravilu budu oslobođeni, posebno kao su osumnjičeni za zločine nad Srbima.
Prema izveštaju agencije Fena, zajedno sa Haškim tribunalom, Sud BiH i pravosuđe u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 54 osobe na pet doživotnih kazni i 781 godinu zatvora za zločine vezane za Srebrenicu.
Bosanski policajci, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2023
REGION
U Zvorniku uhapšeno sedam osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2016
Ponovo reciprocitet: SIPA nišani Dodika?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala