- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nema razgovora sa Zapadom: Moskva i Minsk grade bezbednosnu arhitekturu u Evroaziji

© Fotohost-agentstvo RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRusija i Belorusija, zastave
Rusija i Belorusija, zastave - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2023
Pratite nas
Rusija i Belorusija smatraju da u aktuelnim uslovima nema smisla da se sa zapadnim zemljama razgovara o pitanjima regionalne stabilnosti, stoga će Moskva i Minsk graditi bezbednosnu arhitekturu u evroazijskom regionu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„U svetlu aktuelne međunarodne situacije posebnu pažnju posvetićemo izgledima za formiranje sistema evropske bezbednosti – upravo one čija je kriza jasno demonstrirana na nedavnom događaju (Saveta ministara spoljnih poslova OEBS) u Makedoniji. Postupci kolektivnog Zapada, uključujući ukrajinsku krizu koju je izazvao, urušili su ceo sistem bezbednosti u Evropi i zapadnjaci su definitivno sahranili princip jednakosti i nedeljive bezbednosti“, rekao je Lavrov na sednici kolegijuma ministarstava spoljnih poslova Rusije i Belorusije.
On je skrenuo pažnju na jačanje vojne aktivnosti NATO na zapadnim granicama Savezne države Rusije i Belorusije .
„Odluke na julskom samitu Alijanse u Vilnjusu potvrđuju da su njene članice usmerene na agresivno i uporno obuzdavanje Rusije i Belorusije. U takvim uslovima, razgovor o zajedničkim pristupima osiguravanju regionalne stabilnosti sa zapadnim zemljama u ovoj fazi nema smisla, to je nemoguće. Stoga je zadatak uspostavljanja održive arhitekture bezbednosti i saradnje u celoj Evroaziji, zajedno sa konstruktivno nastrojenim državama i oslanjajući se na postojeće integracione organizacije“, kazao je Lavrov.
Takođe je istakao da je u zajedničkom interesu da se formira jaka vojno-politička osnova koja bi doprinela rešavanju i sprečavanju sukoba, a takođe „isključila mogućnost vojne ili druge nasilne diktature i dominacije vanregionalnih igrača“.
Lavrov je naglasio da će se na današnjem sastanku razgovarati o pitanjima razvoja interakcije i trgovinske saradnje Rusije i Belorusije sa zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike.
Rusko-beloruske vojne vežbe  - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
RUSIJA
Putin potpisao: Otvaraju se zajednički centri za obuku ruske i beloruske vojske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala