- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Američki obaveštajci traže poverljivu fasciklu o Rusiji, iščezlu pre tri godine

© AP Photo / Andrew HarnikBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2023
Pratite nas
Američke specijalne službe tragaju za fasciklom koja sadrži obaveštajni materijal o Rusiji, a koja je nestala iz Bele kuće tokom predsedničkog mandata Donalda Trampa, tvrdi televizijski kanal Si-En-En.
Prema navodima televizije, dosije je sadržao prvobitne obaveštajne podatke koje su prikupile SAD i druge zemlje NATO-a o „Rusima i ruskim agentima, uključujući informacije o izvorima i metodama na osnovu kojih je američka vlada zaključila da je predsednik Rusije Vladimir Putin težio tome da pomogne Trampu da pobedi na izborima 2016. godine“.
Rusko rukovodstvo negira da je pokušavalo da se umeša u američke predsedničke izbore, a teoriju o zaveri Trampa s Rusijom su kasnije opovrgle same američke vlasti.
Si-En-En tvrdi da je fascikla toliko dragocena i potencijalno opasna, da su predstavnici američke obaveštajne zajednice čak održali zatvoreni brifing za rukovodioce nadležnog komiteta u Senatu SAD, dok su s materijalom mogli da se upoznaju samo zakonodavci sa specijalnim ovlašćenjima u sedištu CIA u Lengliju.
Fascikla je poslednji put viđena u Beloj kući, kada ju je zatražio Tramp da bi otkrio neke dokumente u vezi s teorijom o „ruskoj umešanosti“ u izbore.
Prema podacima Si-En-Ena, bivši predsednik je tokom svog poslednjeg radnog dana otkrio gotovo ceo dosije, čiji su delovi kopirani radi slanja „republikancima u Kongresu i desničarski orijentisanim novinarima“.
„Godinu dana kasnije Ministarstvo pravde SAD još nije objavilo sve dokumente, bez obzira na Trampovu odluku“, navodi Si-En-En.
Fascikla s originalnim materijalom nije pronađena tokom pretresa Trampovog objekta na Floridi, gde je, kako se ispostavilo, bivši američki predsednik, odneo mnoštvo dokumenata iz Bele kuće, tvrdi televizijski kanal.
Zbog prenošenja poverljive dokumentacije, njenog sakrivanja nakon isteka roka predsedničkih ovlašćenja, razglašavanja državnih tajni i pokušaja da se ometa istraga protiv Trampa je podignuto ukupno 40 optužnica.
Američki vrhovni sud u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
SVET
Specijalni tužilac traži da Vrhovni sud odluči da li Tramp ima pravo na imunitet na krivično gonjenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala