- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Jedinstvenom gradu i istoriji džeza: 39. Valjevo Džez fest

© Foto : Sputnjiku ustupila Marijana RajićUčesnici 39. Valjevo džez festivala
Učesnici 39. Valjevo džez festivala - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2023
Pratite nas
39. Valjevski Džez festival biće otvoren u četvrtak 21. decembra u Art holu Centra za kulturu. U trodnevnom programu svi najuspešniji valjevski muzičari predstaviće ono što je iznedrio jedan od najdugovečnijih džez festivala ovih prostora, za gotovo četiri decenije postojanja.
Od kada je u Valjevu 1927. godine zasvirao "Havaji džez bend", prvi džez orkestar u unutrašnjosti, istovremeno kada i prvi u istoriji zemlje, beogradski "Studentski Miki džez", ovaj grad iznedrio je generacije uspešnih muzičara ovog žanra. 39. Valjevo Džez fest biće omaž njima i istoriji džeza.
Starija, srednja i najmlađa generacija muzičara rođenih u Valjevu izvešće pred sugrađanima i gostima grada raznolik program koji će pokazati u kojoj meri džez muzika živi u Valjevu, ali i koliki je uticaj festivala na stasavanje muzičara i njihov životni i profesionalni put.
Vernoj publici pokloniće se i jedan od osnivača Valjevo Džez festa i dugogodišnji umetnički direktor festivala, Jovan Maljoković, afirmisana flautistkinja i džez pevačica Irena Blagojević, širom sveta nagrađivani Uroš Spasojević.
Ovogodišnji festival je lokalnog karaktera usled renoviranja velike sale Centra za kulturu, ali nosi veliku simboliku. Da se tradicija negovanja džez kulture u gradu na Kolubari nastavlja, pokazaće učenici Muzičke škole "Živorad Grbić".
Ulaz za sve tri večeri festivala je besplatan, a za sledeći, jubilarni 40. Valjevo Džez fest, orgnzatori najavljuju dolazak dve velike svetske zvezde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala