- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Japan namerava da zamrzne imovinu 43 ruske organizacije

© Sputnik / Vitalij Anjkov / Uđi u bazu fotografijaZastava Japana i Rusije
Zastava Japana i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2023
Pratite nas
Vlada Japana uvela je novi paket sankcija protiv Rusije i prvi put je uključila na spisak kompanije iz trećih zemalja koje, kako smatraju u Tokiju, pomažu Moskvi da zaobilazi sankcije. Japan takođe namerava da zamrzne imovinu 43 ruske organizacije.
Nova ograničenja su uvedena protiv 35 fizičkih lica i 100 kompanija iz Rusije, kao i sedam firma iz Jermenije, UAE, Sirije i Uzbekistana, saopšteno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Japana.
Pored toga, od 1. januara 2024. godine Tokio zabranjuje uvoz dijamanata iz Rusije, koji nisu namenjeni za industrijsku upotrebu. Ruska strana je više puta isticala da su sankcije, koje uvodi Japan, nelegitimne i da pogađaju interese samog Tokija.
Na prvom spisku, koji podrazumeva uvođenje izvoznih ograničenja, nalazi se 57 industrijskih, vazduhoplovnih, odbrambenih, brodogradilišnih i istraživačkih preduzeća i organizacija iz Rusije. Među njima su Uralska fabrika za civilnu avijaciju, Ulan-Udenska fabrika za proizvodnju aviona, Habarovsko brodogradilište, Istočno brodogradilište, Fabrika „Degtjarev“, Taganroška fabrika „Priboj“, koncert „Tehmaš“, Naučno-proizvodni centar za automatiku i instrumente „ Piljugin“ i druge. Na tom spisku nalaze se ukupno 494 organizacije.
Na odvojenom spisku organizacija čija će sredstva biti zamrznuta nalaze se 43 ruske kompanije i organizacije. Među njima su „Junarmija“, „Patriot“, Federalni istraživački centar „Institut primenjene fizike Gaponov-Grehov“ Ruske akademije nauka, preduzeće „Lavočkin“ i holding “Ruski svemirski sistemi“ koji su deo „Roskosmosa“, Institut teorijske fizike „Landau“ RAN, Institut fizike poluprovodnika „Ržanov“ i drugi. Na toj listi trenutno se nalazi 250 organizacija.
Takođe, na „crnoj listi“ Tokija našli su se poverenik za ljudska prava Rusije Tatjana Moskaljkova, zamenik ministra odbrane Tatjana Ševcova, predstavnici vojne komande, uključujući general-potpukovnika načelnika Glavnog štaba Kopnenih trupa Oružanih snaga Rusije Aleksandra Lapina, general-potpukovnika Sergeja Kuzovljeva, general-potpukovnika Sergeja Rudskog, general-potpukovnika Evgenija Nikiforova, zamenika premijera Republike Tatarstan Lejlu Fazlejevu, generalnog direktora agencije „Inforos“ Anastasiju Kirilovu i druge. Na glavnoj sankcionoj listi nalazi se ukupno 719 lica. Na odvojeni spisak lica povezanih sa Krimom i novim ruskim regionima, uneto je 16 osoba iz pomenutih ruskih regiona. Na toj listi nalazi se 327 fizičkih lica. Lične sankcije predviđaju zamrzavanje njihove imovine, u slučaju da je imaju u Japanu.
Kako je Moskva više puta isticala, nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, Tokio vodi otvoreno neprijateljsku politiku prema Moskvi. Diplomate su ukazivale na uvođenje antiruskih sankcija, prebacivanje oružja Kijevu, podsticanje rusofobičnih osećanja u japanskom društvu i povećanje vojnih aktivnosti Japana, SAD i NATO-a u blizini dalekoistočnih granica Rusije.
Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
RUSIJA
Rusija prekida saradnju sa Japanom u oblasti smanjenja nuklearnog oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala