- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Finska ponovo zatvorila dva granična prelaza s Rusijom

© AP Photo / Sergei GritsZatvoren granični prelaz između Finske i Rusije
Zatvoren granični prelaz između Finske i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2023
Pratite nas
Finska je ponovo zatvorila dva granična prelaza sa Rusijom do 14. januara, koji su ranije nastavili sa radom samo na par dana.
Jedina veza između Rusije i Finske kopnenom granicom će ostati železnički prevoz tereta preko punkta Vainikala u istočnoj Finskoj.
Kako su ranije pojasnile finske vlasti to je povezano sa nekontrolisanim prilivom migranata preko tih graničnih prelaza. Zvaničan Helsinki tvrdi da su tome „doprinele strane vlasti ili drugi subjekti“ i situaciju naziva „ozbiljnom pretnjom nacionalnoj bezbednosti i društvenom poretku“. Prema podacima finske vlade, reč je o izbeglicama iz trećih zemalja: Sirije, Indije, Maroka, izbeglice su pripadnici 30 nacionalnosti.
Pogranična služba Finske ranije je saopštila da opunomoćeni predstavnici pograničnih službi imaju redovne sastanke ali da razgovori nisu doveli do rešenja koje bi stabilizovalo situaciju na terenu.
Finska zatvorila četiri od osam pograničnih prelaza prema Rusiji, pod izgovorom da strahuje od priliva nelegalnih migranata, a na tom potezu počela je i podizanje ograda. Moguće zatvaranje granice s Rusijom najavila je i Estonija ali i Norveška, koja priznaje da nema problema s nelegalnim migrantima.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je rusofobska politika, koju vode rukovodioci Finske, za duboko žaljenje.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
RUSIJA
Rusija: Ukoliko Finska zatvori nove granične prelaze – sledi odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala