Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić ekskluzivno za Sputnjik: Srbija neće priznati Kosovo i neće uvesti sankcije Rusiji /video/

© SputnikPredsednik Srbije Aleksndar Vučić i gl. urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić
Predsednik Srbije Aleksndar Vučić i gl. urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Odnosi sa Rusijom se u protekle dve godine nisu promenili, uprkos turbulentnoj situaciji u kojoj se danas nalazimo. Nećemo uvesti sankcije. Da li ćemo priznati nezavisno Kosovo? Ne. Nećemo.
Ovako predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa Ljubinkom Milinčić opisuje težak položaj u kojem se nalazi Srbija i objašnjava kako izgleda politička klackalica na kojoj, kao predsednik male i vojno neutralne zemlje, mora da balansira, ali postoje crvene linije koje nikada nećemo preći.

Šta prihvatamo ili odbijamo?

Na pitanje glavne urednice Sputnjika Srbija Ljubinke Milinčić na šta to Srbija pristaje potpisujući rezolucije poput Ohridske, ali i ove najnovije, potpisane juče, Vučić odgovara da Srbija ne pristaje, već odbija da bude politički, ekonomski i diplomatski izolovana. Crvene linije postoje i one su jasno povučene, a sve ostalo je otvoreno za raspravu i dogovor.
Na jučerašnjem sastanku predstavnika Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana izneti su zaključci ministara spoljnih poslova EU koji suštinski znače podršku procesu proširenja, objašnjava predsednik.
„Mi smo uradili isto ono što smo uradili u Ohridu i na svakom drugom mestu, dakle, da ne bismo bili sami, izolovani i rušili sve do sada postignuto, rekli samo im da tu ima dosta dobrog sadržaja, ali da postoje stvari oko kojih nismo saglasni. Sporazum u celini kao takav nismo prihvatili, već smo rekli da postoje crvene linije, a to su članstvo takozvanog Kosova u Ujedinjenim nacijama, kao i članstvo u organizacijama, institucijama i agencijama UN, kao što je UNESKO. Istovremeno smo rekli da postoje i neki naši uslovi za dalje dogovore, a to je Zajednica srpskih opština“, rekao je Vučić za Sputnjik.
Deo pomenute deklaracije podrazumeva i poziv za usklađivanjem srpske sa evropskom spoljnom politikom, što bi uključivalo i sankcije Rusiji. Vučić objašnjava da EU gleda na Srbiju kao na jedinu zemlju koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, ali da taj pritisak neće promeniti našu dosadašnju spoljnu politiku.

„Ni na prošlim izborima nisam obećavao mnogo, a ni sada to ne činim, ali smo gotovo dve godine izdržali i oduprli se svim pritiscima, sačuvavši svoj tradicionalno prijateljski i korektan prema Ruskoj Federaciji. Čvrsto verujem da će to biti slučaj i u budućnosti", naglasio je predsednik Srbije.

Na pitanje glavne urednice Sputnjika o spekulacijama da je u Ohridu sporazum usmeno u celosti prihvaćen, a da je samo potpis izostao, Vučić odgovara da kao nosilac najviše izvršne funkcije u zemlji i kao nosilac narodnog suvereniteta snosi odgovornost ne samo za svaki potpis, već i za svaku izgovorenu reč.
„Kada sam izašao iz sale u Ohridu, prvo što sam rekao bilo je to da postoje stvari koje mi ne prihvatamo. Dakle, trudio sam se da čuvam zemlju, da štitim njene interese kako bi mogla da nastavi svoj ekonomski napredak i nikada nije bilo dileme oko toga šta je to što Srbija može, a šta je to što Srbija ne želi da prihvati“.

Velika svetska utakmica

Vučić govori kako nema sumnje da bi pojedini krugovi i centri moći želeli niži rejting liste „Srbija ne sme da stane“, ali da to nije jedini razlog zašto su pritisci za rešavanje kosovske dileme baš pred izbore pojačani.
„Uvek mislimo da smo centar sveta, ali mi to nismo. Ovde se sad igra veća igra i važnija utakmica. Mi igramo neku konferencijsku ligu, a njima je važno da nas pobede u toj ligi, kako bi se sledeće godine oni plasirali u „Ligu šampiona“. Sada se igra jedna velika igra. Trebalo je da bude izborni ciklus u Ukrajini, ali je odložen. Imaćete ruske izbore 17. marta. Imaćete zatim izbore i na Tajvanu, izbore za Evropski parlament, kao i jedne od najbitnijih – američke izbore. Imate situaciju u Ukrajini u kojoj se jasno pokazalo da ratom ne možete pobediti Rusiju. Imate istovremeno i Gazu, gde se situacija neće ni lako ni brzo umiriti, a imate i bezbroj problema na Pacifiku i u Južnom kineskom moru... Dakle kada sve to pogledate, Zapadu nije potreban neki novi problem, ali mu je potrebno da ima rešeno kosovsko pitanje. Zato je njima važno naše pitanje i zato im se mnogo žuri oko Kosova, čak mnogo više nego što mi možemo i da zamislimo“, kazao je Vučić.
Poredeći situaciju u kojoj se sada nalazi Srbija sa položajem u kojem se nekad nalazio Azerbejdžan, Vučić govori da je nekada jedini izbor strpljenje. Dogovarati, pregovarati, čekati i u tom čekanju jačati zemlju, vojsku, ekonomiju, ali i svest naroda, ponekad je jedino postojeće rešenje.
„Za mene je bilo važno jer sam o tome razgovarao direktno sa predsednikom Azerbejdžana. Rekao mi je da je njegov otac morao da prihvati tešku situaciju i trenutni gubitak teritorije, kako ne bi izgubili još ljudi. Shvatili su da su slabiji i da su ih sile veće od njih pritisle. Otac mu je rekao da se skloni, prihvati, potpiše i sačuva mir, a da posle toga jača zemlju, podiže je, radi, skuplja vojsku i oni su to i uradili. Kada vidiš da nemaš snagu, ti moraš da prihvatiš sve udarce preko sopstvenih leđa. Optuživaće te narod, ali je tvoje da ga spasiš u tom trenutku. Prihvati to što moraš da prihvatiš i čekaj trenutak kada ćeš moći da dobiješ drugačiji rezultat“.
Na pitanje urednice Sputnjika šta bi to trebalo staviti na drugi tas pa da prevagne Kosovo i srpske nacionalne interese, Vučić odgovara da takva stvar ne postoji, ali da onaj ko vodi narod mora uvek voditi računa o tome da sačuva zemlju
„Ništa ne može da prevagne. Nekad morate da popustite, nekad morate da učinite ustupak kako bi nešto drugo obezbedili i uvek morate i vodite računa da ne pređete tu granicu koja bi mogla da ugrozi vitalne državne interese, ali takođe morate dobro znati kolika je naša snaga. Da li ćemo priznati nezavisno Kosovo? Ne. Nećemo. Ni na ovaj, ni na onaj način“.

Srbija na raskrsnici puteva

Aleksandar Vučić vidi pregovore Rusije i Amerike kao jedini logičan završetak sukoba u Ukrajini. Njegovo poznanstvo sa Vladimirom Putinom, tvrdi on, omogućava mu da nasluti kakve bi njegove dalje akcije izgledale.
„Čini mi se da razumem koga prezire i sa kim neće ni po koju cenu da razgovara, a čiju snagu ceni bez obzira na sve, iako ih smatra glavnim krivcima. Sa njima će morati da pregovara. Iz ovog razloga verujem da će doći do nekakvog razgovora i dogovora između Rusa i Amerikanaca“.
© Sputnik / Lola Đorđević Aleksandar Vučić posetio redakciju Sputnjik Srbija
 Aleksandar Vučić posetio redakciju Sputnjik Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
Aleksandar Vučić posetio redakciju Sputnjik Srbija
Upitan zašto Srbija drži čvrsto pravac na evropskom putu iako BRIKS nudi primamljivu sliku kontrateže sačinjene od velikih sila koje bi nas, po do sada izgovorenom i učinjenom, brže primili nego Evropska unija, Vučić odgovara da treba još vremena, mandata i predsednika da prođe kako bi čitava ta priča mogla da se realizuje, a da je danas put ka Evropi jedini koristan put za Srbiju.
„Srbija se nalazi na evropskom putu i nikad to ni od koga nismo krili. EU je i dalje mnogo ispred nas, ali naš je posao da u ekonomskom smislu tu razliku smanjujemo. Briks je još uvek daleko od strukture kakvu ima EU“, naveo je predsednik Srbije
Kada je reč o odnosima sa Rusijom, Vučić je istakao da je zahvalan na tome što su reakcije Moskve na političke odluke koje bi Srbija, kao samostalna i suverena zemlja donosila, uvek ostajale korektne, čak i kada Rusiji takve odluke nisu išle na ruku. Nikad ništa nije uslovljavala, bilo da se radilo o različitom stavu pri glasanju u Ujedinjenim nacijama, ili nečemu drugom. Ovo, kaže Vučić, nije slučaj sa ostalim zemljama, pogotovo ne sa ostalim velikim silama.

„Sa uslovljavanjem se inače suočavamo na nekim drugim nivoima vezanim za Kosovo, tim pre zato što im se žuri da se to pitanje reši, a podršku za to daju uglavnom oni koji su anti-ruski orijentisani. To za nas nije laka pozicija. Mi imamo tradicionalno dobre odnose sa Ruskom Federacijom, mislim da smo se, za jednu malu zemlju, ponašali ne samo fer, nego i više nego fer. Mi nemamo snagu Rusije, Kine, Amerike, Francuske, Nemačke... ali smo pokazali svima da i pod velikim pritiscima i u najtežim mogućim uslovima umemo samostalno da odlučujemo. Što se Rusije tiče, njima hvala što razumeju poziciju Srbije“, rekao je predsednik Srbije za Sputnjik, dodavši da su naši odnosi sa Ruskom Federacijom vrlo dobri, tradicionalni i puni poštovanja, a da ih svetska dešavanja nisu izmenila.

Vučić je za Sputnjik izjavio da bi eventualno uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji značajno poboljšalo sliku koju Zapad ima o Srbiji, ali da nam to ne bi sačuvalo Kosovo i Metohiju. Pohvale i hvalospevi trajali bi, kaže Vučić, petnaest dana, nakon čega bi se povela priča o prijemu Srbije u EU, uz rešavanje samo još jedne „sitnice“ – odricanje od Kosova i njegov prijem u UN.
„Već su me mnogo puta stavljali u ćošak kako bi me pritisli da priznam ono šta oni traže. Znate, kada vas stave u ćošak, onda se borite i nogama i rukama. Kada imate protivnika koga ste potpuno saterali u ćošak, bez prolaza ili mogućnosti da se on skloni, pobegne, izbegne... on će se boriti. On zna da mu je život ugrožen i on će da se bori. Ja se nadam da će oni na kraju razumeti šta je to što Srbija može, a šta je to što ne želi i ne može“.

Šta ako Srbija stane?

Iako jako dobro osmišljena, kampanja Srpske napredne stranke za predstojeće izbore razlikovala se znatno od onih prethodnih. Dok je ranije lider stranke pozivao svoje glasače da izađu na svoja izborna mesta i glasaju kako bi se skupio kritičan broj glasova, ovaj put to nije slučaj. Sada SNS i lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ tvrdi kako će odneti laku pobedu i da im za to niko ne treba.
© Sputnik / Lola Đorđević Aleksandar Vučić posetio redakciju Sputnjik Srbija
 Aleksandar Vučić posetio redakciju Sputnjik Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
Aleksandar Vučić posetio redakciju Sputnjik Srbija
Vučić navodi da rezultat tolikog samopouzdanja leži u sprovođenju redovnih istraživanja na dnevnom nivou. Ta istraživanja, ako se redovno i ispravno sprovode, mogu varirati za jedan ili dva procenta, ali ne više od toga. On kao epilog izbora 17. decembra vidi značajnu i ubedljivu pobedu liste „Srbija ne sme da stane“, a svoje političke protivnike smatra delimično zaslužnim za to.
„Mislim da su naši protivnici uradili nekoliko pogrešnih stvari jer su rukovođeni svojim ličnim i partikularnim političkim interesima, ličnom sujetom i taštinom. Oni su iz tog razloga prenebregli osnovne postulate znanja vođenja izborne kampanje. Očekujem značajnu pobedu i očekujem da ćemo imati dvostruko više od liste „Srbija protiv nasilja“, čak i kad im dodate sve one koje su uzeli pod svoje skute sa sve socijalistima. Videćemo kakve će odluke pasti posle izbora, ali verujem da ćemo imati apsolutnu većinu u mandatima“, rekao je Vučić za Sputnjik.
On navodi da će druge stranke i liste, posebno u Beogradu, imati najmanje tri do četiri puta više kontrolora nego SNS i poziva ljude da izađu i glasaju po svojoj volji, a da će po završetku izbora i u slučaju da izgube, čestitati protivnicima. Biće, kaže Vučić, onako kako narod kaže.
Ukoliko dođe do pobede „naprednjaka“, Vučić predviđa za Srbiju „svetlu budućnost“.
„Slušaću i Hila i Harčenka, ali ću odluke da donosim u skladu sa interesima naroda Srbije. Ja stvarno vidim svetlu budućnost za Srbiju. Vidim i mnogo tešku godinu pred nama, ali ne ekonomski, već politički tešku. Što se ekonomije tiče, MMF nam za sledeću godinu predviđa stopu rasta od 3,6 odsto, a to znači značajno povećanje plata i penzija. Ako uspemo da izdržimo i to bez nekih prevelikih posledica u tom geopolitičkom delu, naša ekonomija će biti izuzetna. Ako ne bude baš izuzetna, biće svakako vrlo dobra, ali ono šta je sigurno je da ćemo voditi računa o našim nacionalnim i državnim interesima, i u to nema nikakve sumnje“, zaključio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa Ljubinkom Milinčić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa glavnom urednicom Sputnjika u Srbiji Ljubinkom Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
SRBIJA
Vučić u finišu kampanje posetio Sputnjik /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala