- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Signal iz svemira u potpunosti zbunio naučnike u NASA

© Foto : NASASvemirski aparat "Vojadžer"
Svemirski aparat Vojadžer - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
Pratite nas
U udaljenom delu svemira sonda Vojadžer 1 odašilje neobičan binarni niz (jedinice i nule) koji zbunjuje naučnike iz NASA udaljene 24 milijarde kilometara od te sonde. Nakon što su pokušali da prevedu zbunjujući signal, u NASA su zaključili da se ne radi ni o kakvom vanzemaljskom životu ili velikom otkriću, već o - kvaru.
Kako navode, došlo je do kvara komunikacije između sistema podataka o letu (FDS) i telemetrijske modulacijske jedinice (TMU), a porukama je potrebno neverovatnih 22,5 sati da stignu do Zemlje.
Dok sonda i dalje reaguje na naredbe, složeni zadatak obnove njenih pedeset godina starih kompjutera zahteva strpljenje, što ostavlja stručnjake da danima čekaju na povratne informacije sa sonde. Najnovija epizoda odražava incident iz 2022. godine, kada je Vojadžer 1 slao podatke preko neispravnog računara, što su NASA-ini inženjeri rešili nakon višemesečnog truda.

Velik problem, a vremena sve manje

Za razliku od današnjeg modernog pametnog telefona koji obrađuje više od 100 milijardi instrukcija u sekundi, Vojadžerovi arhaični računari upravljaju samo s njih 8000, piše Sajens alert.
Podsetimo, sonde Vojadžer 1 i 2 lansirane su1977. godine i dizajnirane za istraživanje Jupitera i Saturna, a sada prolaze međuzvezdanim prostorom, putujući daleko od svoga početno zacrtanog puta.
Poslednji problem u nizu ne samo da sprečava povratak naučnih podataka o međuzvezdanom prostoru već i lažira inženjerske izveštaje koji detaljno opisuju stanje sonde. Uprkos pokušajima, uključujući prastari lek za isključivanje FDS-a, rešenje za inženjere NASA za sada ostaje nedostižno. Njihov tim istražuje zaboravljene i decenijama stare dokumente o tehnologiji sonde i naglašava veliki tehnološki napredak od Vojadžerovih početaka.
Budući da misija Vojadžera 1 idealno traje do njegove 50. godišnjice (2032. godine), naučnici se utrkuju s vremenom. Izvan udaljenih ivica Kajperovog pojasa sondama je suđeno da utihnu, jer njihovi generatori prestaju s radom. Neki predlažu slanje dirljivog oproštaja s Vojadžerom 1 pre nego što neizbežno izgubi sposobnost komunikacije - što bi bile poslednje reči kodirane u njegovoj memoriji koje bi odžvanjale u budućnosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala