- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Počela izgradnja severne obilaznice oko Kragujevca /video/

© Tanjug / NEBOJŠA RAUSRadovi na severnoj obilizanici oko Kragujevca
Radovi na severnoj obilizanici oko Kragujevca - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je prilikom obilaska prvih radova na izgradnji severne obilaznice oko Kragujevca da će njenom izgradnjom taj grad rešiti većinu infrastrukturnih problema i da je to velika stvar za čitav kraj.
"Ovo je 22 kilometara i nešto što će dati šansu Kragujevcu da uredi centar grada i ojača industrijski", rekao je Vučić.
Predsednik je objasnio da će se obilaznica nastavi do Vučkovice, pa sa brzom saobraćajnicom prema Kniću i Mrčajevcima i da će se spojiti sa Koridorom 11, putem Čačak-Kraljevo.
"Ovo rešava oko 80 odsto problema koje Kragujevca ima. Vezaćemo Kragujevac sa Mrčajevcima, tu će biti autoput Čačak-Kraljevo, deo Moravskog koridora", rekao je Vučući naveo da se grade najbolji putevi i brze saobraćajnice, punog profila.
On je podsetio da kada je otvaran MIND park bilo je svega 50 zaposlenih, a da sada tamo radi 2000 ljudi, a moraće i dalje da se razvija.
Obilasku su prisustvovali i ministar građevinarstva Goran Vesić, v.d. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.
Ugovor o projektovanju i izvođenju radova potpisan je u julu ove godine, u prisustvu predsednika Vučića, a u okviru projekta LIID.
Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, v. d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i direktor "Srbijaautoput" Zvonimir Marković. Najznačajniji deo ovog projekta je izgradnja pet mostova.
To uključuje most koji će premostiti saobraćajnicu Kragujevac- Batočina, most za saobraćajnu devijaciju Jovanovac, most koji će biti deo petlje Petrovac, kao i dva mosta koji će služiti kao ulazna i izlazna rampa u okviru petlje Petrovac.
Kako navodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izgradnja deonice obuhvata tri faze.
Prva faza Petlja Jovanovac - Petlja Petrovac pet kilometara. Druga faza Petlja Petrovac - Petlja Gornji Milanovac 8,4 kilometara i treća faza Petlja Gornji Milanovac - Petlja Dragobraća 8, 6 kilometara.
Izgradnjom Severne obilaznice realizovaće se povezivanje autoputskih pravaca Kragujevac - Batočina i Kragujevac - Mrčajevci, preusmeravanje teretnog i teškog saobraćaja van centralnih gradskih zona dovešće do rasterećenja unutrašnjeg gradskog saobraćaja i stvaranje boljih uslova za izvorno-ciljna kretanja i efikasniji tranzitni saobraćaj.
Postiže se i rešavanje najistaknutijih problema ulične mreže grada - vođenje tranzitnog saobraćaja kroz centralno gradsko područje obezbeđuje unutargradska kretanja koja će generisati planirana namena površina, kao i stvaranje uslova za razvoj privrednih zona duž obilaznice.

„Veoma važno da Stelantis u junu u Kragujevcu počne proizvodnju električne "pande"“

Predsednik Srbije je naglasio da je veoma važno za Srbiju da Stelantis u Kragujevcuu junu pokrene fabriku za proizvodnju električne "fijat pande", jer će imati veliki izvozni potencijal.
"Ako krene sve normalno, u Kragujevcu bi mogla da bude fabrika sa najvećim izvoznim potencijalom i da se takmiči sa Ziđinom i železarom u Smederevu. To bi značajno doprinelo rastu našeg bruto domaćeg proizvoda u drugoj polovini sledeće godine i daljem povećanju plata, penzija, životnom standardu cele Srbije", rekao je Vučić.
Kaže da su, kada se stopa rasta poveća za 0,3-0,4 odsto, to značajni procenti i za povećanje plata i penzija.
Vučić je istakao da će za građane biti veoma značajno kada bude gotova obilaznica i da ne moraju da idu kroz centar Kragujevca ako idu ka Gruži, Kniću i drugim mestima.
"Tako da to rešava pitanje zagađenosti vazduha za ljude, pitanje saobraćajnih gužvi, rešava pitanje napretka industrije, jer posle toga hoće svako da dođe da ulaže novac ovde, jer ima izgrađenu infrastrukturu", naveo je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala