- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivena metoda za prevođenje misli u pisane reči - šta je pokazao revolucionarni eksperiment

CC0 / / Brain
Brain - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
Pratite nas
Naučnici su otkrili metodu za prevođenje misli u pisane reči pomoću kape ispunjene senzorima i veštačke inteligencije.
Tokom revolucionarnog eksperimenta učesnici istraživanja, koji su čitali odlomke tekstova koje su im dali naučnici, nosili su kapu koja je beležila moždanu aktivnost kao očitavanje elektroencefalograma (EEG), koje je model veštačke inteligencije De Vejv kasnije pretvorio u tekst.
Čin Teng Lin sa Univerziteta za tehnologiju u Sydneju (UTS) opisuje tehnologiju kao neinvazivnu, pristupačnu i lako prenosivu. Uprkospočetnoj tačnosti od oko 40 odsto, Čin napominje da nedavni naučno provereni podaci ukazuju na poboljšanu tačnost koja prelazi 60 odsto.

Veliki napredak

U predstavljanju te nove tehnologije na konferenciji Neur IPS u Nju Orleansu, učesnici studije su tiho čitali odlomke, odstupajući od ranijeg pristupa čitanja naglas. Ta promena dovela je do napretka u tačnosti u poređenju s pređašnjim istraživanjima koja su uključivala čitanje naglas.
Tim sa UniverzitetaTeksas u Ostinu postigao je sličnu tačnost u pretvaranjumisli u tekst pomoću MRI skeniranja prošle godine, ali trenutni EEG pristup je praktičniji, eliminišući potrebu da subjekti moraju biti mirni unutar skenera.
Čarsl Žou iz UTS-a objašnjava proces obuke modela De Vejv, koji je uključivao analizu primera u kojima moždani signali odgovaraju određenim rečenicama.
DeVejv uči kako se ti signali odnose na reč „zdravo“, gledajući mnoge primere tih signala za različite reči ili rečenice, pojašnjava Žou.

Primena u robotici, pomoć onima koji su izgubili moć govora

Model DeVejv, upoređen s „pametnim pisarom“, bio je povezan s velikim jezičkim modelom otvorenog koda (LLM), sličnim onom koji pokreće Čet GPT.
Pisaru kažemo da obrati pažnju na signale iz DeVejva i koristi ih kao vodič za stvaranje rečenica, kaže Žou.
Naučnici su zajednički uvežbali DeVejv i jezički model za poboljšanje generisanja rečenica na osnovu podataka EEG-a.
Uz dalje usavršavanje, sistem obećava revoluciju u komunikaciji za pojedince koji su izgubili govor, kao što su osobe koje su preživele moždani udar, a mogao naći primenu i u robotici.
KregJin sa Univerziteta u Sidneju podržava rad Činovog tima, nazivajući ga vrsnim napretkom i ističući neverovatnu ispravnost uočenu u konverzijama EEG-a u tekst, što je značajan napredak u odnosu na ranije pokušaje koji su dali besmislene rezultate, preneo je „Nju sajentist“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala