- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Najveći ledeni breg još je veći nego što se mislilo /video, foto/

© AP Photo / Andrew MeijersNajveći ledeni breg na svetu, "A23a"
Najveći ledeni breg na svetu, A23a  - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
Pratite nas
Najveći ledeni breg na svetu, "A23a" počeo je da se pomera, nakon 30 godina koliko je bio zaglavljen u Vedelovom moru, i ima zapreminu od otprilike 1.100 kubnih kilometara i teži nešto ispod bilion tona, što je više nego što se do sada mislilo.
Do veličine ledene sante naučnici su došli kombinovanjem njegove od ranije poznate površine od 3.900 kvadratnih kilometara,sa novotkrivenom cifrom njegove debljine koja iznosi nešto više od 280 metara, piše Bi-Bi-Si.
© AP Photo / T.Gossman, M.Gascoyne, C.GreyNakon što je 30 godina bio zaglavljen u Vedelovom moru, najveći ledeni breg na svetu "A23a" počeo je da se pomera.
Nakon što je 30 godina bio zaglavljen u Vedelovom moru, najveći ledeni breg na svetu A23a počeo je da se pomera. - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
Nakon što je 30 godina bio zaglavljen u Vedelovom moru, najveći ledeni breg na svetu "A23a" počeo je da se pomera.
Merenja A23a uradila je misija CrioSat-2 Evropske svemirske agencije, koja nosi radarski visinomer koji može da oseti koliki se deo brega nalazi iznad površine vode, a potom je, koristeći informacije o gustini leda, moguće odrediti veličinu dela koji se nalazi ispod vode.
Sada podaci Evropske svemirske agencije potvrđuju ono što su naučnici ranije pretpostavljali - da "ledeni džin" ima jedan deo koji je izrazito veći u odnosu na ostatak, a koji se, prema proceni stručnjaka, 2018. godine prostirao 350 metara ispod površine vode.
Satelitski snimci čak pokazuju i površinske pukotine koje su se otvorile direktno iznad tog dela koji je služio kao sidro decenijama, koje su nastale kao posledica nasilnog sudara sa morskim dnom.
U godinama koje su usledile, A23a je postepeno gubio masu da bi se na kraju oslobodio i počeo da se kreće.
Ledeni breg je stigao do vrha Antarktičkog poluostrva, odakle će, pretpostavlja se, put nastaviti ka južnom Atlantiku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala