- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Evropa da oslobodi BiH kolonijalnog statusa, Šmita i stranaca u Ustavnom sudu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Evropa treba da oslobodi BiH kolonijalnog statusa, Kristijana Šmita i stranaca u Ustavnom sudu BiH.
Dodik je istakao da u EU nema jedinstva i da Evropu ne čekaju svetli dani, što će se odraziti i na zemlje Balkana, o čemu će biti reči na Samitu EU koji se održava u Briselu.
“Ako donesu odluku da BiH dobije pregovarački status, onda je to politička odluka. To će uraditi ako taj status daju Ukrajini i Moldaviji. BiH treba da oslobode kolonijalnog statusa, Šmita i stranaca u Ustavnom sudu BiH”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.
Dodik smatra da se u Briselu održava veoma težak samit koji će pokazati u kakvom je stanju EU, dodajući da nema jedinstva o ključnim pitanjima.
“Evropa je puna problema i to sam video nedavno kada sam boravio u Briselu. Setio sam se ulazaka u Savezno izvršno veće bivše Jugoslavije pred sam raspad te zemlje. Ne mora to ništa da znači, ali vidim da u Evropi ne postoji konsenzus o svim pitanjima“, rekao je Dodik.
On kaže da je promašena i politika EU prema sukobu u Ukrajini i da će SAD pokušati da svale teret sukoba na Brisel.
„Očekuju da EU njima da 60 milijardi, koliko je sada na stolu. Zamislite da su za zemlje Balkana za četiri godine predvideli šest milijardi. To govori u kakvom smo odnosu. Evropa je vodila pogrešnu politiku i izgubila je liderstvo. Promašila je politiku oko rata i potcenila Rusiju. Sve što su mogli da promaše, promašili su. Rusija i Putin su se pokazali moćnim i stabilnim, i to sada ni oni ne spore u svojim izveštajima“, istakao je Dodik.
Kada je reč o otvaranju pristupnih pregovora sa EU, Dodik je rekao da to ništa ne znači i ne prejudicira, podsetivši na status Turske koja je pre nekoliko decenija započela proces pristupanja, te da to budi sumnju u iskrenost celokupnog postupka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala