- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Brisel otvorio pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom za članstvo u EU; Orban: Besmisleno i iracionalno

© Sputnik / Alexey VitvitskyZastava EU u Briselu
Zastava EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
Pratite nas
Lideri zemalja Evropske unije su na samitu u Briselu odlučili da otpočnu pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom o pristupanju Evropskoj uniji, saopštio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel.
„Evropski savet odlučio je da otvori pristupne pregovore za Ukrajinu i Moldaviju“, napisao je Mišel na Tviteru.
Mišel je takođe naveo da su šefovi država i vlada zemalja EU odlučili da Gruziji daju status zemlje-kandidata za članstvo u EU.
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je nakon toga da Mađarska nije bila uključena u odlučivanje o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom.
Prema njegovim rečima, Ukrajina nije spremna da započne pregovore o članstvu u EU, to je „potpuno besmislena, iracionalna i neprikladna odluka“.
„Mađarska nije promenila svoj stav, uprkos tome što je 26 zemalja insistiralo na ovoj odluci, Mađarska je odlučila da ako tako odluči 26 zemalja, neka idu svojim putem. Mađarska ne želi da deli ovu lošu odluku, pa se danas povukla iz odluke“, rekao je Orban u video-poruci objavljenoj na društvenim mrežama.
Evropska komisija je 8. novembra preporučila početak pregovora o pristupanju EU sa Ukrajinom i Moldavijom i uslovila usvajanje pregovaračkih okvira ispunjavanjem nekoliko uslova Kijeva i Kišinjeva.
Budimpešta je ranije saopštila da se kategorički ne slaže sa početkom pregovora sa Kijevom o članstvu Ukrajine u EU, predlažući da se ovo pitanje čak ni ne iznosi na samit, već da se na njega vrati „za 5-10 godina“ nakon izrade nove strategije odnosa sa Ukrajinom.
Lideri Evropske unije su na samitu u Briselu u junu 2022. dodelili status-zemalja kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji, ali ne i Gruziji. EU je uslovila davanje takvog statusa Gruziji ispunjavanjem 12 uslova. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je tokom posete Tbilisiju u septembru ove godine izjavio da je Gruzija do sada ispunila samo tri od 12 uslova koje je postavila Evropska komisija za dobijanje statusa zemlje-kandidata.
Demonstranti drže zastave EU i Ukrajine ispred spomenika ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku u centru Donjecka - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
SVET
Kijev spreman da „poskoči i zaigra“ ako treba samo da uđe u EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala