- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zelenski kao Deda Mraz traži od Kongresa da „bude velikodušan”

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaVašington
Vašington - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
Pratite nas
Zvaničnici američke administracije poručuju Kongresu da ne postoji alternativa predloženoj pomoći Bele kuće Ukrajini i nadaju se da će je zakonodavci na kraju odobriti, piše "Politiko".
Tekst je objavljen u svetlu posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Sjedinjenim Državama. List poredi ukrajinskog predsednika sa Deda Mrazom, koji je stigao u Vašington u pokušaju da „proda” ideju o daljoj pomoći Kijevu i ubedi Kongres da „bude velikodušan”. Kako navodi Politiko, činjenica da je Zelenski uopšte morao da dođe u SAD govori o „bezizlaznoj situaciji u kojoj se nalaze Vašington i Kijev“, jer strane nemaju jasnu alternativu usvajanju zakona u Kongresu.
"Administracija nam (Kongresu) i dalje govori da ne postoji plan B i da će oni nastaviti da isporučuju oružje Ukrajini bez nove finansijske podrške. Ako i postoji (plan B), republikancima to nije rečeno. Zato administracija Džozefa Bajdena i demokrate u Senatu moraju ozbiljno da razmišljaju o sprovođenju značajnih reformi za zaštitu američke granice", rekao je jedan od pomoćnika republikanskih poslanika u Predstavničkom domu američkog Kongresa.
Kako je novinarima rekao pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, lider Sjedinjenih Država će na sastanku sa Zelenskim potvrditi da Vašington „čvrsto stoji u pogledu dodatnog zahteva (Kongresu)“.
Ako administracija ima rezervni plan, onda ne samo Kongres, već ni vlasti drugih država bliskih Sjedinjenim Državama nisu svesni toga. Konkretno, kako piše Politiko, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron je prošle nedelje u razgovoru sa novinarima pozvao da se „fokusira na plan A“.
"Sudeći po razgovorima koje sam imao, postoje šanse da ovaj zakon bude usvojen jer u Kongresu postoji većina koja želi da se to usvoji“, rekao je tada ministar.
Podsećamo, vašingtonska administracija je saopštila da je Bajden pozvao Zelenskog u Belu kuću 12. decembra. Ukrajinski lider je takođe pozvan da se tog dana obrati u Senatu američkog Kongresa.
Američke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
SVET
„Sramna farsa“: Američki senatori negoduju zbog posete Zelenskog Vašingtonu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala