- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova o BiH: Kako je moguće da je u 21. veku u Evropi postoji sistem kolonijalne uprave

© Sputnik / Mihail VoskresenskiйZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
Pratite nas
Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma Bosna i Hercegovina je prošla dug put. Međutim, teško je govoriti o pravom međunacionalnom primirju o kojem su svi maštali usled koordinisanih pokušaja spoljnih i unutrašnjih igrača da se potkopaju temelji sporazuma, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Kao potpisnici sporazuma, ne možemo da zatvaramo oči pred tim kako se uz "podršku" zapadne zajednice preduzimaju napori da se razvodne postulati ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta, što izaziva slom višenacionalnog karaktera zemlje. U toku je unitarizacija BiH na osnovu neoliberalne koncepcije što je suprotno Dejtonskom sporazumu", objasnila je Zaharova.

Kako je primetila, tačke sporazuma više ne odgovaraju onima koji žele nasilno da uvuku BiH u evroatlanske mreže.
"Pretvaranje aparata visokog predstavnika iz mehanizma koji podstiče bosanskohercegovački suverenitet u instrument ugušivanja svih suverenih prava naroda u državi može predstavlja direktno nasilje nad mirovnim sporazumom", dodala je Zaharova.
"Kako je moguće da je u 21. veku u Evropi, naporima Brisela, Vašingtona i Londona, u nezavisnoj državi BiH, stvoren sistem kolonijalne uprave kojim je, voluntarističkom odlukom tih prestonica, postavljena marioneta koja sebe predstavlja gospodarem sudbine ljudi", pita se ona.
Po njenim rečima, to nema nikakve veze sa interesima naroda BiH. Rusija je više puta upozoravala da sve ovo može imati katastrofalne posledice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala