- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

„Oblačenje“ zgrada ogroman energetski resurs Srbije | Energija Sputnjika

© Sputnik / Lola ĐorđevićNovi Beograd
Novi Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
Pratite nas
U Srbiji se odavno priča da je energetska efikasnost neiskorišćeni energetski rersurs, da se izolacijom zidova i krovova, zamenom vrata i prozora smanjuje potrošnja energije – zimi za grejanje a leti za hlađenje.
Već nekoliko godina sprovode se akcije pomoći države i lokalnih samouprava građanima da smanje potrošnju energije i svojim domaćinstvima a Projektom energetske sanacije zgrada priključenih na sisteme daljinskog grejanja stanari zgrada priključenih na toplane mogu smanjiti svoje račune.
Ovo “oblačenje” energetski neefikasnih zgrada, koje i bukvalno kroz zidove i prozore greju ulice, doprineće smanjenju troškova stanara za grejanje i hlađenje, ali doneće i uštede gradskim toplanama u potrošnji energije kao i smanjenje potrošnja električne energije – zimi za grejanje (ili dogrevanje) a leti za hlađenje.
Jednom rečju, uštedeće svi, poziticne efekte će osetiti i građani i toplane, kojima će se smanjiti količine potrebnih energenata za obezbeđivanje dovoljnih količina toplotne energije. Efekte će osetiti i Elektroprivreda Srbije, koja je zimi suočena sa enormnim povećanjem potrošnje električne energije, pogotovo u danima velikih hladnoća.
Na dobitku će biti i država, koja će smanjiti potrošnju energenata. A benefit će, istovremeno, biti i ekološki efekti – pored smanjenja potrošnje energije smanjuje se i negativni uticaj zagrevanja vazduha na mikroklimu u gradovima.
Ovaj projekat sprovodi Ministarstva rudarstva i energetikeu saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj a koji se sprovodi sa jedinicama lokalne samouprave u 16 gradova, a u Beogradu sa Sekretarijatom za energetiku. Sanacija obuhvata radove na fasadi, krovu i instalaciji grejanja a ne obuhvata zamenu stolarije. Budžetom Srbije su predviđena sredstva od oko 64,5 miliona evra, od čega je poklon EBRD 4,5 miliona.
Podsetićemo, zamenu stolarije građani u svojim domaćinstvima mogu uraditi u drugim projektima energetske efikasnosti države I lokalnih samouprava.
Ova sanacija starih, energetski neefikasnih zgrada priključenih na sisteme daljinskog grejanja treba da smanji potrošnju energije do 80 odsto, a treba da se odradi tokom dve godine. Polovinu troška “pokriće” država a ostatak će građani – vlasnici stanova otplatiti kroz račune za daljinsko grejanje, odloženo na 120 mesečnih rata. Plan je da kompletan trošak bude manji od uštede u trošenju energije.
O tome da će ova akcija, istovremeno, omogućiti i da se građanima isplati plaćanje daljinskog grejanja po utrošku, jer će sa energetski efikasnim zgradama biti motivisani da dodano štede – da sami budu energetski efikasni u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Dušanom Rakićem, sekretarom u Sekretarijata za energetike Grada Beograda.
„Oblačenje“ zgrada ogroman energetski resurs Srbije | Energija Sputnjika

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala