- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Britanski naučnici: Retke solarne oluje mogle bi da izazovu železničke nesreće

© NASA/SDOSolarna oluja
Solarna oluja - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
Pratite nas
Solarne oluje mogle bi da izazovu haos na železničkoj mreži u Velikoj Britaniji, sa mogućim kašnjenjima, pa čak i udesima vozova zbog "snažnih magnetnih poremećaja", upozorili su naučnici.
„Vreme u svemiru je u stanju da prebaci crveni signal na železnici na zeleni“, otkrili su istraživači sa Univerziteta Lankaster i dodali da je to "veoma značajno" za bezbednost.
Vodeći naučnik Kameron Paterson rekao je da se vremenski događaji u svemiru koji mogu da izazovu probleme očekuju u Velikoj Britaniji svakih nekoliko decenija, prenosi Skaj njuz.
U Velikoj Britaniji postoji više od 50.000 signalnih koloseka, gde se signal kontroliše pomoću električnog kola između šina.
Solarne oluje mogu izazvati snažne magnetne poremećaje na Zemlji, stvarajući geomagnetski indukovane struje koje potencijalno mogu ometati prenos električne energije.
Vreme u svemiru može uticati na električne mreže i prouzrokovati nestanak struje za milione ljudi, kao u Kvebeku 1989. godine. Masivna solarna erupcija 1859. je izazvala geomagnetnu oluju koja je poremetila telegrafske linije širom sveta.
Tim, predvođen Patersonom i profesorom Džimom Vajldom, istražio je kako struje mogu uzrokovati neispravnost signalizacije na železnici.
„Naše istraživanje ukazuje na to da je vreme u svemiru u stanju da okrene signalizaciju u bilo kom smeru, pretvarajući crveni signal u zeleni ili zeleni signal u crveni“, rekao je Paterson.
On je ranije istraživao ono što je poznato kao kvarovi na "desnoj strani", gde se signal prebacuje sa zelene na crvenu.
Ovo nije opasno, ali kvarovi na "pogrešnoj strani", kada signal pređe iz crvene u zeleno, mnogo su opasniji.
Nova studija, objavljena u časopisu Spejs veder, otkrila je da se kvarovi na "pogrešnoj strani" mogu dogoditi pri nižoj jačini geoelektričnog polja nego kod kvarova na "desnoj strani".
To znači da bi slabija geomagnetna oluja mogla lakše izazvati kvarove na "pogrešnoj strani".
„Naše istraživanje pokazuje da vreme u svemiru predstavlja ozbiljan, iako relativno redak rizik za sistem železničke signalizacije, što bi moglo da izazove kašnjenja ili da ima čak kritičnije, bezbednosne implikacije“, rekao je Paterson.
Martin Frobišer, direktor grupe za bezbednost i inženjering Netvork Rejla, rekao je za Skaj njuz da solarne oluje predstavljaju „teoretski rizik“, a da ga kompanija smatra „veoma malim“.
„Moramo da fokusiramo naše ograničene resurse na pitanja višeg prioriteta kao što su klimatske promene i bezbednosne pretnje“, dodao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala