- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki Kongres odbio da odobri pomoć Ukrajini bez jasne strategije

© AP Photo / Mark SchiefelbeinPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u američkom Kongresu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u američkom Kongresu - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
Pratite nas
Američki kongresmeni čekaju jasnu strategiju za odobravanje pomoći Ukrajini, za sada su odgovori nedovoljni, izjavio je predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
„Potrebna nam je jasna strategija koja će omogućiti Ukrajini da pobedi, a do sada su odgovori bili nedovoljni – nisu nam dali jasnoću i detalje koje smo iznova i iznova tražili. Nisu nam dali jasnu strategiju i nema nadzora (nad raspodelom sredstava). Nisu objasnili šta je krajnji cilj“, rekao je Džonson tokom obraćanja novinarima.
Senator iz države Misuri Erik Šmit, rekao je da ukrajinski lider Vladimir Zelenski nije rekao ništa novo na sastanku sa senatorima i predsedavajućim Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.
„To su sve iste stare stvari. Tu nema ničeg novog“, navodi Šmitovu izjavu „Njujork tajms“.
Nakon sastanka sa Zelenskim, senator je takođe istakao da umesto razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom o bezbednosti svojih granica, senatori su prinuđeni da sa ukrajinskim predsednikom diskutuju o granicama Ukrajine.
On je dodao da demokrate nisu zainteresovane da razgovaraju o bezbednosti američkih granica što je revoltirajuće.
Poseta Zelenskog glavnom gradu SAD usledila je nakon što su republikanci u Senatu blokirali razmatranje zahteva Bele kuće za izdvajanje sredstava za Ukrajinu, Izrael i druge potrebe. Predstavnički dom takođe ne žuri da odobri odgovarajući dokument. Republikanci traže promene u pristupima bezbednosti granica, dok je Bela kuća upozorila da je ostalo još nekoliko nedelja, posle kojih će mogućnosti pomoći Ukrajini biti iscrpljene, a nema garancija za dalju podršku.
Ranije je koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi izjavio da Sjedinjene Američke Države imaju toliko novca da mogu Ukrajini da pomažu još samo par nedelja i dva paketa vojne pomoći do kraja godine. Novca više nema, zaključio je on.
U novoj emisiji “Moj pogled na Rusiju” pogledajte sprema li se NATO za novi rat sa Rusijom ili za kapitulaciju:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala