Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Rusiju ne možete pobediti ratom i to sada menja sve

© Tanjug / JADRANKA ILIĆPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se plaši da će situacija oko Kosova i Metohije i Republike Srpske da bude postavljana na sve oštriji način u narednom periodu, kao i da će Zapad da bude sve nervozniji pred ruske izbore 17. marta.
Pojasnio je da je za očekivati da će ruski predsednik Vladimir Putin pokušati da ostvari uspehe na bojnom polju. Naglasio je da Rusiju ne možete pobediti ratom i da to sada menja sve.
Dodao je i da slede i izbori na Tajvanu i za Evropski parlament.
"Oni koji su jastrebovi protiv Srbije biće još žešći poput Grošelja i Viole fon Kramon do svih ostalih koji će da dođu da nam sole pamet, da nam objasne da nije bio dobar izbor, da nema demokratije ovde, a oni su mnogo velike demokrate. I to će da rade sve do maja", rekao je Vučić.
Dodao je da se tada ceo svet seli u SAD gde će biti održani najveći izbori, ali to ništa ne znači.

"Imaćemo utakmicu koju ceo svet čeka, a mi moramo politički da preživimo i ekonomski napredujemo. Moramo da imamo iskusne ljude da taj naš brod vodi", rekao je Vučić.

"Vodimo slobodarsku politiku - nismo uveli sankcije Rusiji"

Vučić je govoreći o ministarki spoljnih poslova Nemačke Analeni Berbok istakao da je tri puta razgovarao sa njom i da ne misli da je ona neobrazovana, već da je talentovana, da razume politiku, ali da se plaši da oni svi žive u nekom svom svetu i da neće da vide realnost.
Naveo je da i oni koji tobož daju ogromnu pomoć Ukrajini daju joj, kako kaže, ne zato što joj stvarno pomažu već zato što gledaju da pomognu sebi i nanesu što veće gubitke Rusiji.
"Srbija je jedina zemlja u ovom delu Evrope, možda i celoj Evropi koja je na evropskom putu, a sebi daje za pravo da vodi slobodarsku politiku, nijednoj sankciji protiv Rusije se nismo priključili, jer imamo svoje interese", naglasio je predsednik.

"Spremaju deklaraciju u kojoj će kritikovati i mene i Srbiju zbog Rusije"

Govoreći o neuvođenju sankcija Rusiji dodao je da misli da je na taj način za našu zemlju doneta dobra odluka.
„Pokazali smo da možemo da vodimo drugačiju politiku“, istakao je Vučić i dodao:

"I sad će izaći deklaracija gde me kritikuju zbog Rusije, mene lično i Srbiju zbog neprisajedinjavanja tim i tim odlukama. I oni stvarno misle da ću ja da se sekiram zbog toga. Ja sam ponosan zbog toga što ova zemlja može da donosi odluke samostalno i suvereno"

Vučić je dodao da su najmoćnije sile u EU nastale na niskim cenama ruskih energenata.
"Roterdam, luka, kao i Hamburg, BASF, centar hemijske industrije... Upozoravao ih je direktor BASF-a šta će se dogoditi, niko nije hteo da ga sluša. Neki kod nas se tome raduju, ali ja ne mogu, zato što kada Nemci kašlju ekonomski, mi tada imamo upalu pluća", rekao je predsednik Srbije.
Naglasio je da ne razume baš najbolje politiku koju vodi Nemačka, posebno po pitanju Kosova i Metohije.
Vučić je rekao da Rusija nije prošla neoštećena sankcijama, ali da je predsednica ruske Centralne banke RF Elvira Nabiulina uradila odličan posao.
"Video sam koliko je Putinu stalo do nje. Vidim da je izuzetno ceni, i to je velika stvar koju je ona uradila, da ne dođe do kolapsa valute, da ostane nizak spoljni dug. Samo kažete - kapa dole", naglasio je.

„BRIKS je primamljiva opcija, ali trenutno nije moguća“

Vučić je izjavio da je sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Muhamedom bin Zajedom razgovarao o BRIKS-u i da je ta opcija primamljiva za Srbiju, ali trenutno nemoguća.
On je rekao da mu je Bin Zajed tokom posete Beogradu otkrio da planira da se priključi BRIKS-u i da ga ja tada pitao koliko njegov mlađi sin ima godina i u kakvom okruženju bi voleo da živi.
„Za dvadeset godina kada ti mali sin bude imao dvadeset i šest godina, razmisli gde hoćeš da živi. Hoćeš li da živi u Evropi, koja će tada da bude na sedam do osam odsto ukupnog svetskog BDP-a ili da živi u nekoj novoj organizaciji koja će imati 40 ili 50 odsto svetskog BDP-a“, rekao je Vučić.
On je dodao da je Bin Zajedu objasnio da je i ljudima u Srbiji BRIKS primamljiva opcija.
Vučić je pojasnio da BRIKS, za razliku od EU, ne poseduje ni zajedničke organe, ni institucije, ni valutu, a ne poseduje ni stepen jedinstva poput EU.
„Slušao sam ga (Bin Zajeda) posle toga sat vremena. On je s ogromnim entuzijazmom i izuzetnom ambicijom tome pristupio. Znajući koliko je mudar, ozbiljan, posvećen, vredan i znajući da ima najbolje obaveštajne podatke na svetu, ja od tada svakoga dana razmišljam o tome“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je ponovio da BRIKS, iako primamljiv ljudima u Srbiji, u ovom momentu nije moguća opcija.
„I kao što vidite otvoreno o tome govorim. A da li će se menjati stvari u svetu i mnogo brže nego što mi to vidimo i što mislimo - nema nikakve sumnje. Ja se zato i plašim narednih godinu dana. Sve posle toga vidim bukvalno kao blistavu budućnost“, zaključio je Vučić.
On je ocenio da će predstojeća sednica Evropskog saveta biti najzanimljivija do sada, zbog odluka koje treba doneti, ali je izrazio žaljenje što u Srbiji zbog izbora ona neće biti propraćena sa pažnjom koju zaslužuje.
Na pitanje da li će biti nekih pretnji, predsednik Srbije je kazao da će toga biti, pa će biti.

„Hoće Ohridski sporazum u poglavlje, sve su spremni da rade“

Predsednik Srbije je ponovio da postoji namera da se u pregovaračko poglavlje koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine uključi Ohridski sporazum.
"Sad ću da vam objasnim kojom tehnikom hoće da ostvare cilj, da se kompletno uz saglasnost Srbije prihvati Ohridski sporazum i sa delovima koje smo mi odbili, a tiču se Ujedinjenih nacija, agencija, institucija i organizacija pri UN, da bude deo poglavlja, a onda vam donesu poseban izveštaj EU koji proslede UN, ne moraju čak ni da nas pitaju za to", rekao je Vučić.
Kako kaže, nelogično je da nas ne pitaju, ali mogu da nas ne pitaju i taj dokument postaje deo dokumentacije Ujedinjenih nacija posle čega, kako je dodao, mnoge druge zemlje mogu da se pozivaju na taj dokument.
"Sve su to spremni da rade. Pošto ću ja na tako nešto unapred da upozorim Ujedinjene nacije, da je to nemoguće i da ne sme da se radi, oni će da kažu, e imate Vučića, on nam pravi problem, ali rešite vi tog", prokomentarisao je predsednik.
Vučić primećuje da kad razmišlja o Srbiji, onda kažu kako nije moderan i zagledan je u prošlost, a ne u budućnost.
"Tako oni definišu stvari. A oni bi bili ti moderni koji će stvari da guraju napred. I onda bismo se mi tukli i svađali svakog bogovetnog dana. Na kraju bi naši protivnici sve ciljeve ostvarili", rekao je Vučić.

"U 2024. moguć novi drastičan rast plata"

Vučić je za tv Hepi izjavio da će ekonomija Srbije, prema procenama MMF-a, u 2024. rasti 3,6 odsto, ali da bi to moglo da iznosi i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje plata i penzija.
„Mi se nadamo i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje posle povećanja plata (od januara) od 10 odsto i ukupno 21,4 odsto povećanja penzija. Verujem da bismo mogli još ozbiljnije da popravimo životni standard ljudi, ali ne znate šta su novi izazovi i šta je to što još može da se dogodi“, rekao je Vučić.
Istakao je da je zato potrebno da se uvek ima i više novca u državnoj kasi.
„I kad me pitaju zašto imate skoro pet milijardi u kasi, pa imamo zato što uvek očekujete neki novi izazov i neki veliki šok u svetu. Da li će to da bude deo energetske krize ili neke veće ekonomske krize... Evropska unija je treći kvartal u recesiji, a mi zavisimo dobrim delom od EU. A nama je treći kvartal bio najbolji u Evropi od 3,6 odsto“, rekao je Vučić.
Kazao je da će četvrti kvartal, EU biti nuli ili na minus 0,1, što je nastavak recesije.
Vučić je naveo da to Srbiji otežava određene stvari, ali i pokazuje da kroz investiranje u velike infrastrukturne radove može deo rasta da se zadrži, čak i kroz tzv. helikopter novac i povećanje potrošnje, što je jedan od stubova rasta,
Ali sve to zavisi od geopolitičke situacije, dodao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala