- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

"Vazdušna pesnica" - efikasno sredstvo protiv ukrajinskih dronova /video/

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnik, dron
Ruski vojnik, dron - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je presrelo ukrajinsku bespilotnu letelicu „Baba-Jagu“ metodom „vazdušne pesnice“. Za to je upotrebljen kvadikopter Dalekoistočne gardijske jedinice Vazdušno-desantne vojske Rusije.
Prema mišljenju eksperata, masovno korišćenje bespilotnih letelica tokom specijalne vojne operacije pokazalo je neophodnost primene nestandarnih načina za presretanje, uključujući „vazdušnu pesnicu“. Pored toga, prilično efikasno protiv bespilotnih letelica u zoni specijalne vojne operacije deluju i sredstva radio-elektronske borbe i dvocevni raketni uređaj ZU-23-2.
„Vraćajući se s vazdušnog izviđanja, operater ruskog kvadrikoptera je primetio u vazduhu ukrajinski ofanzivni heksakopter tipa 'Baba Jaga', koji se vraćao na položaj odreda Oružanih snaga Ukrajine pošto je izbacio minu. Operater ruske bespilotne letelice je odlučio da obori ukrajinski heksakopter. To je izvanredan slučaj koji pokazuje profesionalizam dalekoistočnih desantnih jedinica“, saopštila je pres-služba ruskog vojnog resora.
Ruski stručnjaci su preuzeli ukrajinski heksakopter nakon rušenja kako bi ga analizirali.
„Sledećeg dana, takođe tokom povratka sa zadatka, u blizini naših položaja operater je pronašao drugu ukrajinsku bespilotnu letelicu – obaveštajni kvadrikopter koji je pratio naše kretanje na prednjoj poziciji. Taj dron je takođe bio oboren“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Prema rečima vojnog eksperta Maksima Kondratjeva, veliki broj bespilotnih letelica primorava obe sukobljene strane da pribegavaju nestandardnim načinima presretanja, uključujući i metodu „vazdušne pesnice“ kojom se žrtvuju sopstveni dronovi.
„U specijalnoj vojnoj operaciji nisu tako retke 'vazdušne pesnice'. Da, na frontu ima prilično mnogo sredstava za radio-elektronsku borbu i protivdronovskih pištolja, ali to naoružanje ne funkcioniše uvek“, navodi Kondratjev.
Prema njegovim rečima, dronovi se neprestano usavršavaju, a modernizacija sredstava za zaštitu od bespilotnih letelica ne postiže tako brzi napredak.
„'Baba Jaga', na primer, o kojoj se govori, predstavlja veoma podmukao dron, koji ima sposobnost da podigne veliki teret. Zahvaljujući tome može da izbacuje veliku količinu municije ili da dostavi dragoceni teret odredima Oružanih snaga Ukrajine. Protivdronovske puške nisu uvek efikasne protiv 'Baba-Jage'“, konstatuje Kondratjev.
Vojni ekspert Dmitrij Savčenkov u razgovoru za RT navodi da je „vazdušna pesnica“ često i jedina mera reagovanja.
„'Vazdušna pesnica' ima nijanse. Kao prvo, operater drona za presretanje mora biti pravi majstor svog zanata. Presretanje zahteva veliku koncentraciju na jednom objektu i virtuozno pilotiranje. Kao drugo, 'vazdušna pesnica' je vrlo zahtevan manevar, jer je potrebno povući najmanje jednu jedinicu bespilotnih letelica s osnovnih zadataka. Takvu mogućnost ima malo koji odred“, ističe Savčenkov.
Pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk navodi da je linija borbenog kontakta povremeno toliko ispunjena dronovima, da je neophodno koristiti sva moguća dostupna sredstva za borbu protiv njih.
Prema njegovim rečima, pitanje garantovane zaštite položaja ili objekata od napada bespilotnih letelica i dalje nije rešeno.
„Dronovi su se pretvorili u masovno i jeftino sredstvo za napad. Na jedan objekat sada može istovremeno da krene nekoliko bespilotnih letelica. Pešadija se spasava pre svega protivdronovskim pištoljima, ali ni oni, kao ni bilo koje drugo sredstvo, ništa ne garantuju. Potreban je kompleksan pristup, neophodno je izraditi najrazličitija rešenja za neutralizaciju“, navodi Matvijčuk.
Vojni analitičar Aleksandar Butirin navodi da je jedan od najdostupnijih i najefikasnijih tipova naoružanja dvocevni uređaj ZU-23-2. „Zuška“ se tokom specijalne vojne operacije pokazala kao prilično efikasno sredstvo u borbi protiv manjih dronova, ističe ekspert.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala