- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Stari Egipćani su koristili vanzemaljsko gvožđe - šta otkrivaju drevne piramide

© Foto : Pexels/Photo by Diego F. Parra Egipatske piramide
Egipatske piramide - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Pratite nas
Među nebrojenim relikvijama iz perioda drevnog Egipta postoje neke koje se ističu po tome što su napravljene od posebne vrste gvožđa: ono koje potiče od fragmenata meteorita. Egipćani su znali za postojanje meteorita i gvožđa, ali da li su uspostavili vezu između njih?
Postoje tragovi u najstarijim poznatim tekstovima ispisanim hijeroglifima, koji ukazuju na to da jesu.
Najstariji poznati komadi gvožđa iz Egipta, stari su 5.300 godina. Ovo je skup ukrasa pronađenih u gradu Gerzeh, u blizini oaze El Fajum. Međutim, gvožđe je bilo veoma redak i vredan metal u drevnom Egiptu.
Smatra se da je gvozdeno doba - period u kome su različita društva učila da tope i obrađuju ovaj metal - započelo u Egiptu između 1.200. i 1.000. godine pre nove ere. Metalurgija gvožđa se prvi put pojavila u Maloj Aziji i na Kavkazu, dok je u Africi i dalje preovlađivao bakar. Ovo je gvožđe učinilo luksuznim metalom u Egiptu, uglavnom rezervisanim za izradu prestižnih predmeta.
© Foto : Pexels/Photo by Frank Cone Postoje brojni dokazi da su Egipćani verovali da su nebo i gvožđe povezani
Meteorit pada na Zemlju - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Postoje brojni dokazi da su Egipćani verovali da su nebo i gvožđe povezani
Primer je čuveni bodež pronađen u Tutankamonovoj grobnici, dobijen iz fragmenata meteorita, pre nego što je gvozdeno doba počelo. Ovo „vanzemaljsko“ gvožđe može se identifikovati u analizi jer se njegov hemijski sastav razlikuje od onog gvožđa ekstrahovanog iz Zemljinih stena. A postoje tragovi koji ukazuju na to da su Egipćani dobro znali da je ovaj metal došao iz svemira.
Tekstovi piramida su skup spisa koji se pojavljuju u piramidama različitih vladara Starog kraljevstva (otprilike od 2.680. do 2.180. pre nove ere), posebno u onima faraona Unasa i Tetija (dinastije V i VI), koji se nalaze na nekropoli u Sakari. Iako je njihova svrha bila da sadrže formule koje bi pomogle faraonu u zagrobnom životu, oni takođe sadrže kosmološka verovanja koja pomažu da se razume kako su stari Egipćani tumačili svet.
„Natpisi pominju nebeski svod kao gvozdenu posudu koja sadrži vodu i čiji fragmenti mogu pasti na Zemlju u obliku kiše ili meteorita“, kaže egiptolog Viktorija Almansa-Viljaro u nedavnom članku objavljenom u časopisu „Sapiens“.
„Približno u isto vreme kada i Sumerani, (Egipćani) su komponovali pesme i rituale o nebu i gvožđu na njemu. Iz ovoga se zaključuje da su znali za postojanje meteorita i znali da ovo gvožđe potiče iz svemira.“
Almansa-Valjaro ističe da u hijeroglifskim natpisima postoje brojni dokazi kako su Egipćani verovali da su nebo i gvožđe povezani.
„Reči 'gvožđe' i 'nebo' se u tekstovima zamenjuju, zbog čega odlomci opisuju mrtve koji plove na gvožđu i kralja koji mora da probije gvozdenu barijeru da bi stigao do neba. U Egiptu, pre 4.400 godina, reč 'gvožđe' bi jednostavno moglo značiti 'nebo', pošto su smatrali da je ovaj mineral deo neba“, prenela je „Nacionalna geografija“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala