- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija privremeno zabranila izvoz durum pšenice

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaPšenica
Pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Pratite nas
Rusija je uvela privremenu zabranu izvoza durum pšenice, ona će biti na snazi do 31. maja 2024. godine, saopštila je pres služba vlade.
„Odluka ima za cilj da osigura prehrambenu bezbednost i omogući da se održi stabilna situacija sa cenama proizvoda od durum pšenice na domaćem tržištu“, ističe se u saopštenju.
Zabrana izvoza ne odnosi se na izvoz durum pšenice za pružanje međunarodne humanitarne pomoći i u okviru međunarodnih međuvladinih sporazuma, za izvoz u Abhaziju i Južnu Osetiju, ili kao zalihe. Durum pšenica je dozvoljena za izvoz u zemlje-članice EAEU – Jermeniju, Belorusiju, Kirgiziju i Kazahstan – u okviru utvrđenih kvota i uz dozvolu ruskog Ministarstva poljoprivrede.
Ministarstvo poljoprivrede Rusije je početkom novembra dalo predlog za uvođenje zabrane izvoza durum pšenice. U predlogu se navodilo da bi se zbog nepovoljnih agrometeoroloških uslova u velikoj većini zemalja-proizvođača žetva ove poljoprivredne kulture u trenutnoj poljoprivrednoj godini mogla svesti na 20-godišnji minimum, pa je ovakva mera potrebna radi zaštite domaćeg tržišta i zadovoljavanja potreba domaćih proizvođača brašna i testenina.
Pšenica  - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
RUSIJA
Objavljeno čime Rusija puni budžet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala