- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Nije greška nego odluka“: Američki veto u UN znači nastavak krvoprolića u Gazi

© AP Photo / Mohammed HajjarRuševine u gradu Gazi
Ruševine u gradu Gazi - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Pratite nas
Veto SAD na nacrt rezolucije UN o situaciji u Gazi znači nastavak krvoprolića u Pojasu „ne greškom, već odlukom“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
„Protiv su glasale samo SAD – opet, kao i 18. oktobra za brazilski nacrt rezolucije, koristeći pravo veta. To znači nastavak monstruoznog krvoprolića i katastrofalna razaranja koja će se desiti i koja se dešavaju 'ne greškom, nego odlukom', kako je rekao stalni posmatrač Palestine u UN Rijad Mansur. Odlukom jedne zemlje – SAD“, navodi ruska strana.
Napominje se da su pored nacrta rezolucije o prekidu vatre, predstavnici UAE pripremili i izneli na razmatranje Saveta bezbednosti UN još jedan dokument – o povećanju i praćenju isporuke humanitarne pomoći Gazi. U toku je završna faza razgovora među članicama SB UN o tom tekstu, navodi rusko Ministarstvo.
Podsećamo, SAD su 8. decembra iskoristile pravo veta u SB UN i blokirale nacrt humanitarne rezolucije UAE u kojoj je zahtevan momentalni prekid vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba. Za dokument je glasalo 13 od 15 članica Saveta bezbednosti, uključujući Rusiju i Kinu. Velika Britanija je bila uzdržana. Ovo je druga rezolucija od početka eskalacije sukoba na Bliskom istoku koju su blokirale SAD.
Bombardovanje Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2023
SVET
SAD stavile veto na rezoluciju u SB UN o prekidu vatre u Gazi, Rusija poslala oštru poruku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala