- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Francuska vlada prestaje da finansira najveću muslimansku srednju školu u zemlji

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Francuske
Zastava Francuske - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Pratite nas
Francuska vlada će prestati da finansira najveću muslimansku srednju školu u zemlji zbog administrativnih propusta i sumnjive nastavne prakse, saopštile su danas lokalne vlasti.
Privatna škola " Averoes" je prva muslimanska srednja škola koja je otvorena u Francuskoj 2003. godine u severnom gradu Lil, ima više od 800 učenika i potpisala je ugovor sa državom 2008. godine, navodi Rojters.
Učenici prate zvanični francuski nastavni plan i program, međutim u oktobarskom izveštaju, u koji je britanska agencija imala uvid, lokalna kancelarija Ministarstva unutrašnjih poslova navela je da u školi vladaju "administrativna i finansijska disfunkcija", kao i da ''deo nastave nije u skladu sa francuskim republikanskim vrednostima''.
Francuska je zemlja koja ima najveće muslimansko stanovništvo u Evropi, ali mnogi broj muslimana smatra da su vlasti postale neprijateljski raspoložene prema njima, posebno nakon niza džihadističkih napada 2015. godine.
U septembru je franusko Ministarstvo obrazovanja zabranilo nošenje abadže, duge haljine koja pokriva celo telo osim lica, u državnim školama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala