- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Čudovište sa trećim okom: Drevna morska neman iskopana u Engleskoj /foto/

More - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Pratite nas
Naučnici su iz litica obale Dorseta u Engleskoj iskopali lobanju džinovskog morskog čudovišta - pliosaurusa, morskog reptila koji je terorisao okeane pre oko 150 miliona godina.
Lobanja je duga dva metra i jedan je od najkompletnijih primeraka te vrste ikada otkrivenih pa zato stručnjacima pruža bolji uvid u način života ovog drevnog predatora.
„To je jedan od najboljih fosila na kojima sam ikada radio. Jedinstven je po tome što je kompletan“, rekao je lokalni paleontolog Stiv Ečes.
„Donja vilica i gornja lobanja su spojene zajedno, kao što su bile kada je pliosaurus bio živ. Sumnjam da na svetu postoji fosilni primerak sa ovakvim nivoom detalja. A čak i ako postoji, obično mu nedostaje neki deo. Svaka kost je sačuvana na ovom fosilu“, objasnio je on u izjavi za Bi-Bi-Si.
Lobanja je veća od većine ljudi, a na njoj je ostalo 130 zuba. Prednji su dugi i oštri kao žilet. Pliosaurus je bio dugačak između 10 i 12 metara. Imao je četiri moćna kraka nalik na peraje pomoću kojih je mogao da se kreće velikom brzinom kroz okean.
„Ova životinja je bila toliko masivna da je mogla da lovi sve na šta naiđe. Bila je kao podvodni T-reks“, rekao je paleontolog Andre Rou sa Univerziteta u Bristolu.
Pliosaurus je takođe mogao da jede razne gmizavce ili čak druge pliosauruse.
Njuška fosila je prošarana malim rupama u kojima su se možda nalazile žlezde koje su mu pomogle da registruje promenu pritiska vode koju stvara potencijalni plen. A na glavi mu je rupa u kojoj je bilo parijetalno, odnosno treće oko kakvo danas imaju neki gušteri, žabe i ribe.
To oko je osetljivo na svetlost koje je verovatno služilo pliosaurusu prilikom lova na druge životinje, posebno kada izlazi iz dubokih, mutnih voda. Ečes je uveren da se ostatak morskog čudovišta „krije“ u liticama.
„Kladim se da je tako. Ovaj deo litice brzo erodira. Neće proći mnogo vremena pre nego što će se pojaviti ostali pliosaurusi. To je prilika koja se pruža jednom u životu“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala